EXTERNE

Presa oficială chineză: „Cu Biden, China are patru ani să-și refacă imaginea de putere plăcută și de încredere. Trebuie să profite de moment!”


Presa oficială chineză: „Cu Biden, China are patru ani să-și refacă imaginea de putere plăcută și de încredere. Trebuie să profite de moment!”

Marian Gârleanu  | 2020-11-13 10:13

Presa oficială de stat de la Beijing aduce laude „președintelui ales Biden” și exprimă dorința Chinei de a deveni ”moderat prosperă până în 2035, în ciuda unui mediu extern care îi este ostil.”

Unul dintre cotidienele cele mai importante, South China Morning Post, crede că ”pentru a-și atinge obiectivul său, China ar face bine lase la o parte îndoielile lumii asupra alegerii noului președinte și să lucreze cu noua administrație Biden.”

În fața retoricii chinezești, lumea devine tot mai ostilă față de China. Într-un sondaj recent realizat de Centrul de cercetare independent Pew Research Center din Washington, 66% dintre respondenții americani privesc China într-un mod nefavorabil.

În timp ce 71% dintre aceștia nu au încredere în președintele Xi Jinping. În mod similar, punctele de vedere negative ale altor țări occidentale asupra Chinei și a liderului acesteia se află la niveluri maxime istorice. Există o nemulțumire pe scară largă în rândul economiilor avansate cu privire la gestionarea de către China a pandemiei coronavirusului, deși ei consideră China ca o putere economică de top.

 

China vs. SUA ca hegemon mondial

 

Sunt mulți cei din USA care cred că China va înlocui Statele Unite ca hegemon global. Pentru ei, acțiunile Chinei din Marea Chinei de Sud pare a fi o versiune asiatică a Doctrinei Monroe a SUA, doar că aceasta este menită să împingă America afară din zona Asia-Pacific.

Mai rău, companiile chineze de înaltă tehnologie mănâncă tot mai mult din spațiul economico-financiar al omologilor lor americani. Iar retorica triumfătoare a Chinei „a lupului singuratic” pune doar mai multă sare pe rana unei Americi în declin aparent.

O astfel de negativitate față de China este acum adânc înrădăcinată în America, la nivel politic.

Este puțin probabil ca viitoarea administrație Joe Biden să devină foarte drăguță pentru China. Dar poate evita unilateralismul și o nouă abordare multilaterală a Chinei, folosind pârghia europeană pentru a pune presiune pe Beijing ca să-și schimbe comportamentul.  China se numără printre amenințările globale care vor fi abordate la un „Summit pentru democrație” pe care Biden intenționează să îl găzduiască în primul său an de mandat.

Deși China ca partener comercial nu este la îndemâna tuturor, rămâne faptul obiectiv că până în 2018, 128 din 190 de țări din lume, au tranzacționat comercial  mai mult cu China decât cu SUA.

În comparație cu președintele SUA, Donald Trump, Biden va fi probabil mai consecvent și mai puțin capricios - deși nu mai puțin exigent față de China. Este mai probabil să joace corect și să caute cooperare în probleme comune, cum ar fi schimbările climatice  și problema Coreei de Nord.Cu alte cuvinte, o președinție Biden poate oferi Chinei  oportunitatea de a schimba abordarea, cu rezultate bune.

 Cu toate acestea, Trump câștigând peste 71 de milioane de voturi - un număr record pentru un candidat care pierde - Trumpismul va rămâne un fenomen robust după ce acesta va fi plecat de la Casa Albă. Peste patru ani, fereastra de oportunitate oferită de Biden ar putea să nu mai existe.

 

Acesta este momentul în care Beijingul ar trebui să profite de moment

 

În primul rând, transmiteți mesajul ferm că China nu este nici capabilă, nici dispusă să distrugă SUA ca superputere globală. China nu poate concura cu America, care are o prezență militară în 80 de țări și ale cărei cheltuieli militare reprezintă 38% din totalul PIB - mai mult decât următoarele 10 țări combinate.

În al doilea rând, trebuie eliminată retorica  ”lupului singuratic”,  în diplomație,  în social media sau în politica externă.

China ar trebui să se axeze pe răspunsul său criticilor externi. Repetarea frazelor standard că alte țări nu ar trebui să le amestece în afacerile sale interne, nu este un răspuns.

În al treilea rând, trebuie să colaborăm cu SUA și Organizația Mondială a Sănătății pentru a pune capăt pandemiei globale, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea, producția și distribuția echitabilă a vaccinurilor către lucrătorii din domeniul sănătății de front anti-Covid, persoanele vulnerabile și săraci.

În al patrulea rând, să coopereze activ cu administrația Biden privind schimbările climatice și Acordul de la Paris. China ar putea contribui la readucerea unei lumi verzi prin progrese semnificative în atingerea vârfurilor de emisii până în 2030 și realizarea unei neutralități până în 2060.

În al cincilea rând, China trebuie să desfășoare regulat patrule navale comune cu forțele SUA în apele internaționale ale Mării Chinei de Sud, în timp ce gestionează provocarea SUA la libertatea de navigație și operațiunile care contestă revendicările teritoriale ale Chinei. Acest lucru ar trimite un semnal liniștitor regiunii și restului lumii.

În al șaselea rând, China trebuie să lase deoparte litigiile teritoriale și să colaboreze cu țările vecine din Marea Chinei de Sud pentru gestionarea și explora în comun resursele naturale, inclusiv pescuitul, a habitatelor și a resurselor energetice de adâncime.

În al șaptelea rând, China trebuie să îmbrățișeze comerțul liber și echitabil. Pentru început, va căuta să se alăture Acordul cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul trans-Pacific (CPTPP), la care o președinția Biden ar putea dori să-i ceară să adere.

China, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și cei 10 membri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est au semnat deja Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP)  în acest weekend.

În mod similar, China ar trebui să contribuie la realizarea unei zone de liber schimb și mai extinse, inclusiv cu SUA - o zonă de liber schimb în Asia-Pacific (FTAAP).

În al optulea rând, China ar trebui să ajute Coreea de Nord să devină o putere economică în creștere precum Vietnamul. Războiul din Vietnam este un memento util a ceea ce funcționează și ce nu în aceste relații.

În al nouălea rând, China ar trebui să reformeze Inițiativa  Drumului. Să o facă mai transparentă și să includă mai mulți participanți și părți interesate, inclusiv societatea civilă. Să se concentreze pe durabilitatea datoriilor și pe obiectivele de mediu, sociale și de guvernanță. Să colaboreze mai strâns cu Banca Mondială și cu Programul ONU de dezvoltare.

Nu în ultimul rând, China trebuie să găsească mai multe repere pe calea spre reformă și deschidere, indiferent dacă au fost stabilite sau nu în al 14-lea plan cincinal, inclusiv aspecte precum reciprocitatea pieței, subvențiile întreprinderilor de stat, transparența, statul de drept, drepturile omului, autonomia tehnologică și creșterea calității. În fine, o mare parte din reformele pieței au fost stabilite în timpul celui de-al treilea plen al Congresului partidului din 2013, dar s-au blocat de atunci.

Dimensiunea economiei sale trebuie să devină moderat prosperă până în 2035. Acesta nu este un obiectiv de neatins, presupunând o rată anuală de creștere de 4,8% pentru următorii 15 ani, cu toate ostilitatea străină. Cu toate acestea, dacă îndoielile legitime ale lumii cu privire la China nu sunt luate în calcul, ele se vor solidifica și se vor înmulți, și pot duce chiar la deraierea visului chinezesc.

„China este prima economie majoră care a ieșit din pandemie, acest lucru va conduce la faptul ca președinția Biden să fie mai receptivă. Acum este momentul ca China să se transforme într-o mare putere mai plăcută și de încredere, aducând pace, stabilitate, prosperitate și reconciliere într-o lume divizată. Cu Biden, China are patru ani să-și refacă imaginea de putere frecventabilă și de încredere. Trebuie să profite de moment!”, conchide analiza din South China Morning Post.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.