EXTERNE

Rusia și SUA se acuză reciproc de ATACAREA gazoductelor Nord Stream 1 şi 2


Rusia și SUA se acuză reciproc de ATACAREA gazoductelor Nord Stream 1 şi 2

E.Ş. | 2022-09-28 19:51

Administraţia de la Moscova a anunţat că va solicita convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema fisurilor depistate la gazoductele ruso-germane Nord Stream 1 şi 2, în contextul în care a cerut Washingtonului să răspundă dacă le-a atacat.

"Rusia are intenția de a convoca o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în contextul provocărilor asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de cotidianul Le Figaro, potrivit Mediafax.

Anterior, Rusia a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2. "Preşedintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite au dat curs ameninţării", a declarat Maria Zaharova, conform cotidianului Le Monde, referindu-se la declaraţii făcute de liderul de la Casa Albă în luna februarie.

Administraţia Joseph Biden a catalogat, astăzi după-amiază, drept "ridicole" sugestiile Moscovei privind implicarea Statelor Unite în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

"Afirmaţiile sunt ridicole. Ştim cu toţii că Rusia are o istorie îndelungată în răspândirea dezinformării şi face şi acum acelaşi lucru", a declarat Adrienne Watson, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citată de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax. 

De asemenea, administraţia SUA a anunţat, marţi seară, că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj atribuite Rusiei.

Însă Moscova consideră "absurd" să fie acuzată că şi-a atacat propriile gazoducte care fac legătura cu Germania, mai ales că acestea sunt nefuncționale.

"Este previzibil ca unii să acuze Rusia. Este previzibil, stupid şi absurd. Fisurile sunt problematice pentru noi, întrucât cele două conducte sunt umplute cu gaz rusesc pregătit să fie pompat, iar acest gaz este scump.

Acest gaz se scurge", a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţiile Le Monde şi Le Point.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice invocate de Moscova, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect contestat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcțional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancționarea Rusiei.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.