EXTERNE

Șeful NATO cere mai mult ajutor MILITAR pentru Ucraina


Șeful NATO cere mai mult ajutor MILITAR pentru Ucraina

E.Ş. | 2023-06-14 23:17

Jens Stoltenberg cere din nou intensificarea ajutorului militar occidental pentru armata ucraineană, pentru continuarea contraofensivei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat miercuri pentru noi ajutoare militare pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată continua contraofensiva în pofida pierderilor deja suferite, consemnează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Trupele ucrainene au atacat săptămâna trecută pe două sectoare ale frontului din sud-estul Ucrainei, lansând mult aşteptata contraofensivă. O săptămână mai târziu, bilanţul provizoriu al operaţiunii, conform datelor prezentate de responsabilii militari ucraineni, este recucerirea a şapte sate şi recuperarea a doar circa 90 de kilometri pătraţi de teritoriu.

În schimb, armata ucraineană a pierdut în aceste confruntări numeroase arme grele occidentale, inclusiv tancuri germane Leopard-2 şi mai ales blindate americane Bradley, dar o mare parte din trupele ucrainene pregătite pentru contraofensivă nu au fost încă angajate în lupte, astfel că o concluzie asupra desfăşurării ei este prematură, arată sursele citate.

Este încă prea devreme pentru a şti dacă această contraofensivă va fi un „punct de inflexiune" în războiul declanşat de Rusia, a avertizat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind la o conferinţă de presă premergătoare unei reuniuni a miniştrilor apărării ai statelor Alianţei care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles. În centrul discuţiilor urmează să fie furnizarea de arme către Ucraina şi reconstituirea stocurilor de muniţii ale ţărilor NATO diminuate în urma ajutorului militar oferit Kievului.

„Lucrul cel mai evident de făcut este să ne asigurăm că ei (ucrainenii) au arme şi resurse pentru a-şi putea continua ofensiva", a subliniat Stoltenberg. "Ministrul (ucrainean al apărării Oleksii) Reznikov) şi comandanţii militari ucraineni vor informa asupra nevoilor urgente", a precizat el.

"Nimeni nu poate prezice evoluţia pe câmpul de luptă. Când te confrunţi cu forţe statice bine pregătite, cu câmpuri de mine şi linii defensive, trebuie să te aştepţi la pierderi şi luptele sunt crâncene", a mai atenţionat Stoltenberg.

Prin urmare, el a transmis că aşteaptă "noi anunţuri" de furnizare de armament şi muniţii pentru Ucraina la noua reuniune a „formatului Ramstein", grup condus de SUA şi care reuneşte ţările ce oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, ajutor care până în prezent însumează peste 65 de miliarde de dolari.

"Armele furnizate de ţările NATO sunt folosite pentru contraofensivă şi ele fac diferenţa", dar "stocurile noastre sunt tot mai reduse. Nu putem continua în acest ritm", a rezumat secretarul general al Alianţei, care a cerut statelor membre să-şi asume obiective mai ambiţioase în producţia de arme şi muniţii şi să încheie contracte comune. Reprezentanţi ai industriei militare vor avea o întâlnire cu miniştrii apărării ai ţărilor NATO după reuniunea grupului Ramstein.

Sursa:Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.