EXTERNE

Sondaj: Ce părere au austriecii de rând despre aderarea României la Schengen


Sondaj: Ce părere au austriecii de rând despre aderarea României la Schengen

PUTEREA24 | 2023-05-13 16:58

După ce Austria s-a opus, în Comisia Europeană, intrării României în spațiul Schengen, un sondaj de opinie a arătat cu adevărat părerea austriecilor despre aderarea țării noastre și a Bulgariei în Schengen.

Austriecii, cu vârste cuprinse între 16 și 80 de ani, au fost întrebați: „Sunteți în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen?”. Sondajul a fost realizat de Societatea Austriacă pentru Politică Europeană (ÖGfE)

36% din austrieci susțin ca România să se alăture spațiului Schengen. În același timp însă, 44% au spus că resping ideea. Ei au o părere mai bună despre aderarea Bulgariei la Schengen. 38% dintre austrieci au spus că vor ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Pe de altă parte, 42% nu sunt de acord. În 2017, doar 23% dintre cei chestionați au fost în favoarea acesteia. La vremea respectivă, 65% au respins aderarea României și Bulgariei.

„Dezbaterea politică despre o extindere a spațiului Schengen este polarizată. Bucureștiul și Sofia nu ar trebui să fie victimele conflictului din cauza unei politici comune de azil și migrație la nivel european pe termen lung”, a declarat secretarul general al ÖGfE, Paul Schmidt, într-o emisiune, făcând aluzie la vetoul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. „”, a spus Schmidt.

Ce spun austriecii despre aderarea anumitor țări la UE

Sondajul a inclus și întrebări legate de aderarea Bosniei-Herțegovina și a Turciei și Moldovei la blocul comunitar. Bosnia-Herțegovina are, în continuare, cel mai mare nivel de aprobare pentru aderarea la UE: conform studiului, 29% ar saluta aderarea țării, dar 41% ar respinge-o. Între 21% și 24% sunt în favoarea aderării Serbiei, Muntenegrului, Albaniei și Macedoniei de Nord. Și mai puțini – 16% – ar dori Kosovo în UE.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.