EXTERNE

Starship, cea mai mare rachetă din istorie, A EXPLODAT la scurt timp după lansare. Reacția lui Elon Musk


Starship, cea mai mare rachetă din istorie, A EXPLODAT la scurt timp după lansare. Reacția lui Elon Musk

PUTEREA24 | 2023-04-20 18:17

Racheta Starship, cel mai mare vehicul spațial construit vreodată pe Pământ, a explodat la scurt timp după ce a fost lansată în primul său test de zbor integrat. Lansarea a avut loc joi, în jurul orei 15:32, ora României, din locația Starbase situată în Texas.

Presa internațională relatează că treptele rachetei nu s-au separat la momentul stabilit.

Aceste segmente - propulsorul Super Heavy și modulul Starship - au explodat la mare distanță de sol iar resturile au căzut pe pământ.

Testul de zbor de joi a avut loc fără echipaj uman.

"Starship tocmai a experimentat ceea ce noi numim o dezmembrare rapidă, neplanificată", a comunicat compania SpaceX - care a construit racheta - într-un mesaj pe Twitter.

Testul de joi prevedea reintrarea în atmosferă și aterizarea în apropiere de Hawai a acestui ansamblu spațial, de care se leagă multe proiecte cosmice - inclusiv cele vizând revenirea oamenilor pe Lună și viitoare misiuni pe Marte.

Componentele Starship ar urma să poată fi recuperate și refolosite integral.

Elon Musk spune că o nouă testare a ansamblului Starship va avea loc  "în câteva luni"

Fondată de miliardarul Elon Musk, compania SpaceX este cunoscută pentru ritmul accelerat al testelor în procesul de dezvoltare a rachetelor, precum și pentru incidentele numeroase soldate cu distrugerea acestor vehicule spațiale.

Compania susține că astfel de incidente reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a colecta date, o abordare care plasează SpaceX la polul opus în raport cu Agenția Spațială americană, NASA, adepta testelor lente, metodice și sigure.

După eșecul de joi, Elon Musk i-a felicitat pe cei din compania sa într-un mesaj pe Twitter, în care a scris că echipa Starship "a învățat multe" în vederea pregătirii pentru următoarea lansare de test, ce ar urma să se petreacă în câteva luni.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.