EXTERNE

Vietnam: 46 de ani de la înfrângerea dezastruoasă a Americii! Celebrul regizor american Michael Moore cere iertare poporului vietnamez


Vietnam: 46 de ani de la înfrângerea dezastruoasă a Americii! Celebrul regizor american Michael Moore cere iertare poporului vietnamez

Marian Gârleanu  | 2021-05-01 13:24

„În urmă cu 46 ani, Vietnamul a învins Statele Unite ale Americii la 11 ani după invadarea noastră nemiloasă a țării lor”, spune Michael Moore, celebrul regizor și scenarist și personalitate publică americană într-o postare pe pagina sa de Facebook

„Nu ne-au atacat niciodată. Nu ne-au amenințat niciodată. Așa că am mers mai departe și am măcelărit peste 2 milioane dintre ei. Peste 60.000 de americani au murit, 9 erau din liceul meu. Această zi este o parte din ceea ce suntem. Cerem iertare. Nu vom uita niciodată”, conchide celebrul Michael Moore.

A fost singura înfrângere explicită a SUA în toate războiele în care a fost angrenată de-a lungul timpului. Pierderile financiar-economice, dar mai ales politice, au fost devastatoare pentru USA. În anul 1974 avea să-și dea demisia fostul președinte american Richard Nixon, în urma scandalului „Watergate” fiind înlocuit de Jimmy Carter.

Între anii 1965 şi 1975 SUA a cheltuit 111 miliarde de dolari, generând un deficit bugetar imens pentru acea vreme. Peste 3 milioane de americani au servit în Războiul din Vietnam dintre care 1,5 milioane au fost implicaţi activ în lupte. James E. Westheider scria că, în 1968, anul de vârf al intervenţiei americane în Vietnam, erau 543.000 militari, dar numai 80.000 erau consideraţi ca făcând parte din trupele combatante. Până la sfârşitul războiului, pierderile omeneşti americane s-au ridicat la 58.220, peste 150.000 au fost răniţi şi cel puţin 21.000 au suferit dizabilităţi permanente. Aproximativ 830.000 veterani americani au suferit de sindromul de stres posttraumatic. Aproximativ 125.000 americani au evitat înrolarea fugind în Canada, iar 50.000 americani aflaţi în serviciu militar au dezertat, acestora în 1977 preşedintele Jimmy Carter le-a garantat iertare necondiţionată.

 

SUA este acum cel mai puternic partener occidental al Vietnamului

 

În cele mai mari orașe din Vietnam, Hanoi, Da Nang, Ho Chi Minh, sunt deschise în aceste zile expoziții foto / video despre evenimentul din 30 aprilie 1975 și eliberarea de ultimii militari americani a orașului Saigon, actual Ho Chi Minh. O expoziție a fost deschisă la Muzeul Regiunii Militare 9 din orașul Can Tho din Delta Mekong, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra rolului târziu al președintelui Ho Chi Minh în alegerileAdunării Naționale (NA) și Consiliile Populare de la toate nivelurile din istorie.

Expoziția este o activitate care sărbătorește 46 de ani de la Ziua Eliberării Sudului și a Reunificării Naționale (30 aprilie 1975) dar și a 131-a aniversare a eroului național președintele Ho Chi Minh. Aceasta conține peste 200 de fotografii, documente și obiecte care arată rolul liderului vietnamez în pregătirea și organizarea primelor alegeri generale.

Generalul Maj. Nguyen Thanh Hai, șef adjunct al Statului Major al Regiunii Militare 9, a declarat că ”tradiția solidarității și a muncii de dragul oamenilor și a țării în prima legislatură NA, - a cărei temelie a fost pusă de președintele Ho Chi Minh -, este una dintre premisele importante pentru legislatura din cel de-al 14-lea mandat, precum și pentru mandatele viitoare, pentru a îndeplini în mod deosebit atribuțiile organului suprem al puterii de stat, ajutând la dezvoltarea unui Vietnam prosper și fericire”.

Evenimentul va contribui, de asemenea, ”la creșterea gradului de conștientizare a comunității cu privire la rolul lor în selectarea persoanelor morale, capabile și prestigioase care reprezintă aspirațiile oamenilor și dreptul la stăpânire pentru vietnamezi în țara lor”, a adăugat el.

În Vietnam evenimentul se celebrează în fiecare an în zilele de 30 aprilie și 1 mai, fiind denumit în timp, „Ziua Eliberării sudului” sau mai nou „Ziua Reunificării Naționale”! Atrocitățile războiului din Vietnam se fac resimțite și acum. Astfel câteva zeci de mii de tineri și copii au fost născuți cu malformații congenitale în urma aruncării din avioanele americane a agentului Orange, o puternică dioxină care a contribuit la defolierea pădurilor tropicale. Defoliere necesară pentru ca trupele americane să poată vedea deplasarea gherilelor vietnameze.

Cu toate acestea cele două țări au reluat legăturile diplomatice și comerciale în anul 1995, iar acestea s-au dezvoltat exponențial. Investițiile americane în țara asiatică fiind dintre cele mai mari din regiunea Indochina. Iar mai nou, Vietnamul va deschide fabrici de mașini electrice în USA, prima fiind programată a fi inaugurată în acest an în statul California.

Deasemenea din punct de vedere militar SUA se arată a fi un aliat de nădejde a Vietnamului în zona Mării Chinei de Sud și se alătură fostului inamic, împotriva „activităților dușmănoase și provocatoare a Chinei” în zona Pacificului de sud!



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.