EXTERNE

Vietnamul are un Muzeu Mondial al Cafelei, inaugurat în 2018


Vietnamul are un Muzeu Mondial al Cafelei, inaugurat în 2018

Marian Gârleanu  | 2021-04-24 13:44

Muzeul Mondial al Cafelei este o nouă destinație atractivă în Dak Lak - capitala cafelei din Regiunea Centrală a Vietnamului. Aici, vizitatorii nu numai că au ocazia să învețe și să descopere istoria și cultura cafelei din lume, dar pot admira și o arhitectură unică – prin punctul de check-in preferat al tinerilor.

Muzeul Mondial al Cafelei este situat pe strada Nguyen Dinh Chieu, Ward Tan Loi, City. Buon Ma Thuot, provincia Dak Lak. Proiectul a fost inaugurat la sfârșitul anului 2018, fiind finanțat către de o corporație internă vietnameză. 

 

Arhitectura proiectului constă din 5 case curbe ce îmbină modernul futurist cu tradiționalul, fiind conectate între ele, inspirate din imaginea casei lungi a vechiului popor Ede și a acoperișului comunal al Highlands Central. Complexul este situat într-un campus verde spațios. Acesta este primul muzeu al cafelei din Vietnam, care prezintă  istoria industriei cafelei, precum și cultura cafelei din lume.

 

Conceput ca un muzeu viu, Muzeul Mondial al Cafelei oferă vizitatorilor multe experiențe interesante în diferite spații, cum ar fi: spațiul expozițional, spațiul bibliotecii, spațiul de asamblare. Toate spațiile sunt interconectate flexibil într-un spirit denumit „Trăire - deschidere - interacțiune”, într-un spațiu mare, un parc cu arbuști de cafea.

 

Peretele din hol afișează imagini legate de procesul de construcție și activitățile sale. Ca muzeu viu, de la inaugurare, acest loc a organizat numeroase evenimente precum: Expozițiile tematice "Cafeaua - întoarcerea la rădăcini" (martie 2020), "Cafeaua - lumina de deschidere a umanității" (iunie 2020), " Cafea și interferență Est-Vest" (septembrie 2020)," Cafeaua - energia economiei și cunoașterii" (noiembrie 2020). Evenimente culturale, cum ar fi „Concursul de vin Ede Can”, schimbul de cultură brocartă indoneziană Ede și Batik, arta Origami, festivalul zmeului ...

 

Lumina naturală este exploatată din partea superioară a acoperișului și a ferestrelor frontale. Sloturile luminoase conduc ca niște desene ale planului. Spațiul expozițional este deschis activităților despre „Corp - minte - inițiativă” cu valorile de bază ale spiritului cafelei, lărgind ideile, cunoștințele și viziunea despre lume. Principalele materiale care alcătuiesc spațiile arhitecturale sunt piatra și lemnul aducând o frumusețe sălbatică și rustică, caracteristică Munților Centrali din Vietnam. Împreună cu spațiile expoziționale legate de cafea, imaginile culturale din Highlands Central sunt, de asemenea, reproduse în muzeu.

Exponatele sunt afișate cu o densitate moderată și o poziție rezonabilă, creând un sentiment de confort pentru privitor. În spațiul expozițional de istorie și cultură a cafelei, vizitatorii pot afla mai multe despre istoria și cultura cafelei dar și despre industria cafelei, de la creșterea și îngrijirea, colectarea și conservarea cafelei până la prelucrarea, prepararea și savurarea cafelei.

 

Între cele 10.000 de artefacte ale muzeului păstrate și afișate, există multe artefacte care datează din cele mai vechi timpuri, din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în special instrumentele agricole utilizate în procesul de procesare a cafelei, cum ar fi mașinile de sortare a cafelei, râșnițele de cafea, prăjitoarele de cafea ... din momentul în care nu exista electricitate. Acestea sunt din mai toate colțurile lumii care cultivă sau prepară cafea: Brazilia, Bolivia, Etiopia, Germania, Belgia, Peru etc.

Colecția de instrumente de producție și stocare a cafelei din muzeu este extrem de bogată, cu o varietate de mașini provenind din multe țări din întreaga lume. Colecția de ulcele, ceainice, ustensilele de fabricare și recipientele de cafea este, de asemenea, extrem de bogată și interesantă, făcute din diverse materiale precum metal, ceramică, porțelan și sticlă. Multe instrumente sunt realizate în mod rafinat fiind adevărate opere de artă și impregnate cu amprente culturale indigene.

 

Vietnam – cel mai mare producător și exportator de cafea Robusta din lume

 

Plantele de cafea au fost aduse în Vietnam de misionarii francezi la mijlocul secolului al XIX-lea și cultivate experimental în unele regiuni nordice și centrale. Apoi, francezii au descoperit că zona Munților Centrali ai țării are cel mai potrivit sol și cea mai bună climă pentru cultivarea cafelei.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Vietnamul este una dintre cele mai mari țări producătoare de cafea din lume și este liderul mondial în exportul de boabe de cafea soiul Robusta.

Actualmente  Cafeaua vietnameză este exportată în 80 de țări și teritorii din întreaga lume, cifra de afaceri din 2019 ajungând la 2,85 miliarde USD, reprezentând 7,8% din cifra de afaceri mondială a exportului de cafea.

În ceea ce privește producția, Vietnamul a format numeroase zone mari specializate în producția de cafea comercială, creând locuri de muncă și venituri  pentru mai mult de 600.000 de gospodării agricole, contribuind astfel la dezvoltarea socio-economică și reducerea sărăciei în Central Highlands, Northwest.

În ceea ce privește prelucrarea, industria de procesare a cafelei din Vietnam s-a format și se dezvoltă în direcția creșterii prelucrării profunde. Pentru a dezvolta produse comerciale de cafea cu mărci vietnameze, Guvernul de la Hanoi încurajează întotdeauna aplicarea tehnologiilor avansate și al noilor tehnologii în producția și prelucrarea cafelei pentru a crea mai multe produse de înaltă calitate cu prețuri competitive bazate pe exploatarea avantajelor resurselor umane, resursele naturale și condițiilor pedoclimatice.

Politicile guvernamentale, alături de eforturile întreprinderilor și fermelor, au ajutat ca valoarea exportului de cafea să reprezinte adesea aproximativ 15% din cifra de afaceri totală a exportului agricol, iar proporția de cafea depășește întotdeauna 10% din industria PIB-ului agricol din ultimii ani.

Pentru a sprijini industria cafelei să adauge valoare și să-și mențină locul în lume în producția și exportul de cafea în contextul unei concurențe din ce în ce mai acerbe,  Vietnamul s-a alăturat Acordului de parteneriat  Trans-Pacific (CPTPP) și Acordului de Liber Schimb cu UE  (EVFTA). Și cum schimbările climatice sunt din ce în ce mai complicate, Primul -ministru a aprobat Decizia nr 787 / QD - TTG cu privire la cultura de cafea 5/6/2017, fiind trecută în lista de produse din cadrul programului național de produse strategice până în 2025.


Mai multe imagini:






Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.