EXTERNE

Vietnamul se teme de o posibilă utilizare a armelor de către China, în Marea Chinei de Sud


Vietnamul se teme de o posibilă utilizare a armelor de către China, în Marea Chinei de Sud

Marian Gârleanu  | 2020-11-18 11:17

Guvernul de la Hanoi a declarat că dorește să transmită un mesaj comunității ASEAN și în întreaga regiune cu privire la protecția drepturilor și intereselor legitime ale pescarilor vietnamezi.

Vietnamul este atent la o posibilă utilizare a armelor de către China în apele Mării Chinei de Sud, în zone pe care Beijingul spune că sunt sub jurisdicția sa.

Când i s-a cerut  într-o recentă conferință de presă să comenteze informațiile care spun că Garda de Coastă Chineză ar putea  să alunge navele străine folosind armamentul din dotare, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Vietnamului,  Duong Hoai Nam,  a reafirmat că Vietnamul are temei juridic complet și dovezi istorice pentru a-și afirma suveranitatea asupra arhipelagelor Truong Sa (Spratly) și Hoang Sa (Paracel) care sunt în dispută cu Beijingul. El a reiterat poziția Vietnamului conform căreia toate disputele trebuie soluționate pașnic în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării (UNCLOS).

Diplomatul vietnamez a menționat discuția despre tratamentul egal și uman față de pescarii din ASEAN și China în Marea Chinei de Sud la începutul acestei săptămâni.

"Vrem să transmitem un mesaj țărilor regionale și statelor membre ASEAN cu privire la protecția drepturilor și intereselor legitime ale pescarilor vietnamezi și a celor care pescuiesc în apele internaționale sub suveranitatea și jurisdicția țărilor lor", a spus Nam.

Anterior acestei date, Congresul Național Popular Chinez a lansat un proiect legislativ care ar permite utilizarea armelor împotriva navelor străine care operează în zone aflate sub jurisdicția Chinei și că Beijingul consideră că operațiunile sunt ilegale, în condițiile în care navele străine sfidează ordinele de oprire, potrivit NHK.

Proiectul este lansat într-un moment în care navele chineze de aplicare a legii au hărțuit navele țărilor regionale, inclusiv bărcile de pescuit vietnameze. Cea mai recentă hărțuire a fost raportată pe 2 aprilie 2020, când o barcă de pescuit vietnameză a fost lovită de nave chineze în Insula Phu Lam (Insula Woody) în Paracels care aparțin Vietnamului.

Mișcarea survine  în timp ce navele de patrulare chineze continuă să intre în apele teritoriale ale Japoniei în largul coastelor insulelor Senkaku / Diaoyu, urmărind uneori bărcile de pescuit japoneze care operează în această zonă.

 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.