EXTERNE

Zelenski a ajuns la Hiroshima, pentru Summitul G7


Zelenski a ajuns la Hiroshima, pentru Summitul G7

P24 | 2023-05-20 14:01

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă în oraşul japonez Hiroshima, pentru a se întâlni cu liderii celor mai bogate democraţii din lume, din G7, şi pentru a susţine apărarea împotriva invaziei Rusiei asupra ţării sale, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Prezenţa lui Zelenski la summit-ul Grupului celor Şapte, într-un oraş care a fost primul care a suferit un atac nuclear, scoate în evidenţă îngrijorările guvernelor occidentale cu privire la ameninţarea nucleară reprezentată de Rusia.

Summitul de la Hiroshima are loc în timp ce membrii G7 se confruntă cu provocările imense pe care Rusia le ridică prin invazia din Ucraina şi cu tensiunile cu China, în special cu privire la Taiwan.

Zelenski, purtând hainele sale obişnuite de culoare verde măsliniu, a coborât dintr-o aeronavă a guvernului francez şi s-a îndreptat rapid către o maşină care aştepta, au arătat imagini de la radiodifuzorii japonezi.

Câteva clipe mai târziu, el a postat pe Twitter: ”Japonia. G7. Întâlniri importante cu partenerii şi prietenii Ucrainei”.

Sosirea sa vine după ce membrii G7 au avertizat că ţările care încearcă să folosească comerţul ca armă se vor confrunta cu ”consecinţe”, trimiţând Chinei un semnal puternic cu privire la practicile despre care Washingtonul a spuns de mult că reprezintă bullying economic.

Oficialii francezi şi europeni au spus că este esenţial ca Zelenski să vină personal mai întâi la Liga Arabă, iar acum la G7, la care participă membri ai Sudului Global, pentru a sublinia viziunea Ucrainei ca victimă a unui atac al Rusiei şi modul în care vede un acord de pace în viitor.

”Trebuie să folosim toate mijloacele pentru a lega statele nealiniate de cauza apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat reporterilor un oficial prezidenţial francez.

Zelenski va avea întâlniri bilaterale cu liderii G7, dar în mod semnificativ cu liderii Indiei şi Braziliei, două ţări care nu s-au distanţat de Moscova. El urmează să aibă duminică o sesiune cu G7, înainte de o sesiune mai amplă cu participanţii la Sudul Global.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.