LIFE STUFF

Sute de mii de oameni, memorabil: 51 de ani de la faimosul festival desfășurat PE EPIDEMIE /Video


Sute de mii de oameni, memorabil: 51 de ani de la faimosul festival desfășurat PE EPIDEMIE /Video

Eliza Popa | 2020-08-15 23:02

Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Santana, Ravi Shankar, The Who, ideea de libertate, droguri din belșug. 15 august, 1969: Woodstock, libertate, festival, aproape 500.000 de spectator și șoc: o epidemie…

La 15 august 1969, festivalul Woodstock de muzică și arte începe la o fermă de lângă New York, într-o mare de noroi și între cele două valuri ale epidemiei de gripă Hong Kong (H3N2). De fapt, gripa Hong Kong (H3N2) a ajuns în America în decembrie 1968 unde a stat până la începutul lui 1970 și a ucis 100.000 de americani, mare parte din ei peste 65 de ani și cu probleme de sănătate anterioare. A lovit în două valuri iar la nivel global au fost estimate 1 milion de decese.

Woodstock Music&Art Fair a fost intitulat, generic, „Trei zile de pace și muzică” și a ținut până pe 18 august 1969.

Unul dintre momentele cheie ale contraculturii

Un reper al mişcării hippie. Un festival considerat unul dintre momentele cheie ale istoriei muzicii şi contraculturii anilor '60.

Organizatorii așteptau 30.000 de spectatori în prima zi de festival, dar s-au trezit la ușă cu sute de mii, potrivit smartradio.ro. Cozile se întindeau pe 30 de kilometri, așa că tinerii și-au abandonat mașinile pe drum ca să ajungă la concerte. Apa, mâncarea și locurile de dormit nu au fost suficiente. Fermierii din zonă și-au golit cămările și au reușit să-i hrănească.

Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Santana, Ravi Shankar, The Who, ideea de libertate, droguri din belșug și de adunare de oameni fără inhibiții și fără precedent au fost principalele elemente care au atras publicul în această aglomerație de tinerețe întinsă pe 8 hectare, care nu s-a repetat până în ziua de azi. festivalul era un simbol al rebeliunii împotriva generației părinților. Cu toate acestea, Woodstockul n-a fost, de fapt, un eveniment politic, își amintește Michael Lang, unul dintre principalii organizatori ai festivalului, într-un interviu cu Deutsche Presseagentur (dpa).

În contextul epidemiei de gripă

Potrivit unui articol apărut pe 17 august 1969 în New York Times lumea s-a comportat civilizat, în contextual epidemiei de gripă. Cele mai multe intervenții medicale au fost pe fondul reacțiilor adverse de la droguri și nu din cauza epidemiei. Doctorii au fost chemați la fața locului mai degrabă din cauza potențialei amenințări reprezentate de epidemie. Dar nimic nu s-a întâmplat. E adevărat, când a avut loc festivalul, americanii nu erau în vârful epidemiei. Totuși, nimic nu a fost închis, bursele nu s-au prăbușit, guvernele nu au luat nicio măsură de izolare și distanțare. Șomajul nu a crescut, oamenii nu au fost arestați sau amendați. În media, epidemia nu a devenit niciodată un subiect major. Jurnaliștii erau preocupați de războiul din Vietnam, călătoria pe lună și revoluția sexuală. Singurele acțiuni luate au fost colectarea de date, testarea și vaccinarea.

Mai multe despre festivalul care a schimbat fața lumii, aici:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.