LIFE STUFF

Un grup de pescari din Yemen au dat lovitura vieții: Ce au descoperit în stomacul unui cașalot? Valorează 1.5 milioane euro


Un grup de pescari din Yemen au dat lovitura vieții: Ce au descoperit în stomacul unui cașalot? Valorează 1.5 milioane euro

PUTEREA24 | 2021-06-01 14:00

Un grup de pescari din Yemen a descoperit în cadavrul unui cașalot care plutea în Golful Aden o cantitate de ambră gri în valoare de 1,5 milioane de dolari, informează BBC.

Ambra gri este o substanță foarte rară și valoroasă, folosită în industria parfumurilor.

"Un pescar din Seriah ne-a chemat în acea dimineață și ne-a spus că este o balenă în larg și ar putea conține ambră gri. Am zis că mergem să vedem. Când ne-am apropiat, mirosul era groaznic, dar am bănuit că această balenă are ceva în ea. Am agățat-o cu un cârlig și am adus-o la țărm, unde am tranșat-o ca să vedem ce are în stomac. Și acolo era ambră gri. Mirosul era greu, dar erau mulți bani", a povestit unul dintre pescari.

Pentru acești pescari, descoperirea le-a schimbat viața. Banii obținuți au fost împărțiți în mod egal între ei, iar mai departe aceștia și-au cumpărat case, mașini și bărci, dar și-au ajutat și apropiații.

Potrivit experților, doar cașaloții produc ambră gri și cel mult 5% dintre exemplarele existente conțin materia în stomac. Cașaloții sunt considerați specie vulnerabilă, iar vânzarea de ambră gri este interzisă în mai multe țări.

Grupul norocos de pescari continuă să pescuiască.

Ce este ambra gri

Ambra gri este o substanță aromatică de culoare cenușie, cu aspect de ceară, formată în intestinul unor specii de cașalot. Balena produce această substanță pentru a proteja tractul digestiv de obiectele dure care ajung în stomac, precum ciocul calamarilor mâncați.

În parfumerie, materialul se foloseste pentru mirosul plăcut de mosc, dar și ca fixator pentru celelalte substanțe odorante volatile dintr-un parfum. În ultimii ani, din cauza limitării vânătorii de balene, prețul acestui material a crescut foarte mult, astfel încât a fost înlocuit în mare parte cu materiale artificiale precum ambroxanul



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.