MONDEN

Ahmad Jabal, celebru pianist de jazz american, a murit la vârsta de 92 de ani


Ahmad Jabal, celebru pianist de jazz american, a murit la vârsta de 92 de ani

P24 | 2023-04-17 13:00

Ahmad Jamal, celebru pianist de jazz, compozitor şi dirijor american, a murit la vârsta de 92 de ani, au anunţat duminică mass-media franceze şi americane, citate de News.ro.

Văduva artistului, Laura Hess-Hey, a confirmat decesul său, potrivit „The Washington Post”.

Fiica sa, Sumayah Jamal, a declarat pentru „The New York Times” că artistul suferea de cancer la prostată. 

Ahmad Jamal a influenţat munca multor muzicieni, între care pe cea a trompetistului Miles Davis şi a pianistului McCoy Tyner.

Ahmad Jamal - născut Frederick Russell Jones la Pittsburgh şi care s-a convertit la islam în 1950 - a primit multiple recompense de-a lungul a şapte decenii de carieră. 

El a fost desemnat cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa în 2007 şi a obţinut un premiu Grammy pentru înteaga carieră în 2017. 

Afro-american, el a debutat în anii 1940, în timpul revoluţiei bebop şi a continuat să atragă un public larg către jazz. 

Stilul său este descris ca bazat pe surpriză, rupturi, folosirea pauzei, a accesntelor romantice, cu o frază care este atât dinamică, cât şi lejeră.

The New Yorker, în articolul publicat cu ocazia lansării a mai multor înregistrări inedite, a declarat că, în anii 1950, "conceptul său muzical era una dintre cele mai mari inovaţii din epocă, chiar dacă  originalitatea sa îndrăzneaţă nu a ajuns mulţi ascultători". 

Albumul "Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me", lansat în 1958, a marcat debutul succesului său. 

El a rămas mai mult de 100 de săptămâni în palmarestul Billboard, clasamentul american al celor mai populare melodii. 

Potrivit The New York Times, a devenit unul dintre discurile instrumentale cele mai vândute în epocă. Au urmat alte zeci pe care Times le-a calificat drept "catalog plin de bijuterii". 

Într-un interviu acordat Times la sfârşitul lui 2022, Ahmad Jamal a declarat: "Încă evoluez, de fiecare dată când stau la pian. Am mereu idei noi". 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.