POLITICă

Cât COSTĂ statutul de membru de partid în România


Cât COSTĂ statutul de membru de partid în România

E.Ş. | 2021-05-10 22:14

Pe lângă finanţarea primită de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), partidele politice îşi cresc fondurile şi din cotizaţiile membrilor. Fiecare persoană înscrisă într-o formaţiune poate să plătească lunar între 1 leu şi 47 de lei, în funţie de politica fiecărui partid.

Fiecare partid are libertatea de a stabili de cotizaţie lunară solicită membrilor săi, informează . Potrivit legii 344 a finanţării partidelor politice:

- Cuantumul cotizaţiilor, repartizarea şi utilizarea acestora se stabilesc prin hotărâri ale partidului politic, potrivit statutului propriu. - Veniturile totale provenite din cotizaţii sunt neplafonate.

- Suma cotizaţiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăşi 48 de salarii minime brute pe ţară. Salariul de baza minim brut pe ţară luat că referinţă este cel existent la dată de 1 ianuarie a anului respectiv.

- Partidele politice au obligaţia de a publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii până la dată de 31 martie a anului următor, precum şi lista membrilor de partid care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară.

Simplii membri PSD trebuie să platească pe lună cel puţin 1 leu, informează sursa citată. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când politicienii sunt angajaţi, iar suma creşte până la 5 lei. În cazul în care membrii partidului fac parte din structuri de conducere sau din Parlament, cotizaţia poate ajunge până la 150 de lei.  

În ceea ce priveşte Partidul Naţional Libral, cuantumul creşte şi astfel, liberalii le solicită celor care vor să devină membri de partid cel puţin 3 lei pe lună. Şi în cazul liberalilor tariful cotizaţiei poate să crească în funcţie de poziţia ocupată, iar cele mai multe sume pot intra în conturile formaţiunii prin donaţii.

La USR PLUS membrii pot alege să plătească o cotizaţie obligatorie lunară de 10 lei sau de 50 de lei, potrivit site-ului plus.ro, citat de Ziare.com. Studenţii, pensionarii sau persoanele cu venituri reduse pot solicita chiar o reducere a acestui cost. Printre regulile impuse de partid, se numără: „Obligaţia de a respecta principiile şi statutul partidului, precum şi de a plăti lunar cotizaţia”, informează partidul. Şi în cazul acestui partid, membrii sau doar simpatizanţii pot face donaţii.  

Taxa de AUR: 47 lei Membrii activi ai Alianţei pentru Unirea Românilor sunt obligaţi, potrivit regulamentului, să plătească lunar o cotizaţie de 47 de lei. De asemenea, AUR înregistrează un tarif de 10 euro pe lună pentru membrii din Diaspora. În cazul studenţilor, formaţiunea acceptă şi reduceri: 10 lei pe lună. „Membrii partidului care nu sunt la zi cu plata cotizaţiei pierd dreptul de vot şi nu pot fi aleşi în nici o funcţie. Se consideră plata la zi a cotizaţiei, achitarea acesteia până la nivelul lunar anterior, inclusiv.

Cotizaţia se plăteşte personal, cu numerar, la casieria organizaţiei, sau prin transfer bancar în contul organizaţiei”, se arată pe site-ul AUR. În ceea ce priveşte donaţiile, sumele propuse direct pe site sunt între 50 şi 500 lei, însă suma poate să crească la alegere: „Partidul, precum şi organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi locale care au gestiune proprie pot primi donaţii sub formă de numerar, ori de bunuri mobile sau imobile, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea 24 - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.