POLITICă

Cât PIERDE România dacă nu face reforma pensiilor speciale


Cât PIERDE România dacă nu face reforma pensiilor speciale

E.Ş. | 2023-03-21 21:12

Comisia Europeană cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraţilor şi militarilor. În caz contrar, România riscă să piardă o sumă uriaşă din banii alocaţi prin programul PNRR.

Reforma pensiilor speciale ar trebui făcută până cel târziu în luna iunie. Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră.

În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut și nu respectă principiul general al contributivității.

"Putem ajunge la peste un miliard de euro reţineri din partea Comisiei Europene. Când fundamentăm reforma în ceea ce priveşte pensiile speciale, trebuie să şi justificăm. Spre exemplu, dacă procentul din baza de calcul pentru a primi pensia este diferit faţă de ce avem în sistemul de pensii general de 43,5%, trebuie să explicăm şi să justificăm. Este într-adevăr un procent destul de mare. Probabil va trebui să trecem la ceea ce înseamnă contributivitate şi la procentul prevăzut pentru sistemul general de pensii, respectiv la cei 43,5%." a declarat Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform . 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.