POLITICă

Europarlamentar PNL, critici dure la adresa premierului CÎȚU: „A făcut o declarație cel puțin nepotrivită, fără acoperire logică...”


Europarlamentar PNL, critici dure la adresa premierului CÎȚU: „A făcut o declarație cel puțin nepotrivită, fără acoperire logică...”

P24 | 2021-07-28 18:09

Mircea Hava, europarlamentar PNL, critică afirmaţia premierului Florin Cîţu potrivit căreia primarii sunt "doar vehicule", punctând că acesta trebuie să vină cu o explicaţie.

"Primarii sunt rezultatul votului direct, inima şi măsura valorii unui partid. Într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept 'doar vehicule'. Sigur că, pentru cei care s-au priceput şi se pricep la politică şi administraţie de pe margine, pentru cei care stau în tribune, analizează şi comentează de la înălţimea unor fotolii lipsite de responsabilitatea votului direct, primarii sunt nişte simple vehicule. Vehicule electorale, locomotive, oameni care adună voturi. Ştiu foarte bine ce sunt primarii, pentru că am fost întotdeauna aproape de ei. (...) Declaraţia premierului este cel puţin nepotrivită şi nu cred că are acoperire logică. A eticheta primarii, indiferent de partid, de o asemenea manieră, este deplasat, iar domnul Cîţu ar trebui să revină cu o explicaţie mai extinsă, pentru a lămuri lucrurile", a scris Hava, miercuri, pe Facebook.

El a subliniat că "primarii pot fi 'vehicule' electorale atât timp cât ei sunt motorul unui partid şi întregul partid se îngrijeşte de acest motor".

"Călătorii-candidaţi nu-i pot folosi după bunul plac, când şi cum le convine, pentru a ajunge din punctul candidat în punctul ales", a explicat Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia.

În opinia sa, abordarea premierului naşte frustrări şi supărări printre primarii PNL.

"Din păcate, dacă premierul socoteşte că primarii sunt nimic mai mult decât nişte vehicule, atunci înseamnă că şi această coaliţie de guvernare nu e nimic mai mult decât o remorcă pusă în urma acestor vehicule. Iar asta pentru că, vrând nevrând, primarii sunt cei care decontează, în mod direct, nereuşitele guvernării. Ei sunt cei la care cetăţenii privesc şi de la care aşteaptă ca proiectele derulate prin PNDL să fie continuate, ca banii europeni să fie accesaţi şi transformaţi în proiecte, ca programul de guvernare să fie transformat în realitate. Să nu mai vorbim de PNRR, chestiune care, la fel ca vaccinarea, ne ţine tot la distanţă de performanţă. De la vehiculul ales în mod direct aşteaptă cetăţeanul rezultate directe şi nimeni nu stă să analizeze problemele remorcii, care încetineşte vehiculul. Să nu mai vorbim despre faptul că banii pe care unii sau alţii consideră că-i dau primarilor sunt un drept legal. Aceşti bani provin din comunităţi, ai oamenilor taxaţi şi impozitaţi, şi ar trebui să se întoarcă cât mai simplu şi mulţi de unde sunt luaţi. Fix când e nevoie", a accentuat Hava.

El şi-a exprimat speranţa ca premierul să fi scăpat "porumbelul". "Şi e păcat că nu a avut inspiraţia să dezvolte acest subiect, pentru a se face înţeles limpede, fără loc de interpretări. Sunt şi eu curios, după ce am fost ales în şase mandate primar, să ştiu ce fel de vehicul sunt ori am fost. Şi mai sper că această scăpare e una ce poate fi pusă pe seama oboselii. Vreau să cred că premierul Cîţu are un respect mult mai mare pentru aleşii partidului şi că nu-i consideră pe aceştia un simplu mijloc de transport în proiectul său de la vârful politicii", a completat europarlamentarul. 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.