POLITICă

Guvernul a adoptat ORDONANȚA de URGENȚĂ privind reducerea cheltuielilor publice


Guvernul a adoptat ORDONANȚA de URGENȚĂ privind reducerea cheltuielilor publice

PUTEREA24 | 2023-05-12 13:05

Guvernul a adoptat vineri ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Sunt sigur că mare parte cunoaşteţi acest demers al Guvernului de a adopta o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri mai corecte, mai eficiente a banului public. Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, în cadrul procesului de avizare au apărut şi câteva modificări", a declarat Adrian Câciu la Palatul Victoria.

"Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing, închirierii de autoturisme, de aparatură birotică de către autorităţile şi instituţiile publice... Aici avem o excepţie legată de programul 'Rabla' pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante; suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu excepţia posturilor unice; şi, practic, aici, prin memorandum, sectoarele vor veni în faţa Guvernului dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară angajarea în continuare de personal, inclusiv educaţie şi sănătate", a mai afirmat Câciu.

El a adăugat că prin aceeaşi ordonanţă s-a introdus un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică în baza schemei de compensare care funcţionează potrivit "Ordonanţei 27", în sensul în care, până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziţie care se alimentează din veniturile excepţionale realizate de producătorii din sectorul energetic, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.

Acesta a menţionat că printre modificările aduse ordonanţei de urgenţă în cadrul şedinţei de guvern este şi cea care se referă la eliminarea articolului care se referă la sporul de doctorat. "Acest articol din Legea salarizării există, rezidă şi în Legea salarizării şi atunci s-a considerat că, dacă vreţi, o complicare a modului în care este acest articol în Legea salarizării nu este, la acest moment, oportună, urmând ca în noua Lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat", a explicat Câciu.

El s-a referit şi la o modificare privind achiziţiile de autoturisme şi mobilier. "Pe partea de achiziţii de autoturisme şi mobilier, s-a introdus o prevedere care spune că la data de intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procedurile de achiziţie publică pentru bunurile prevăzute la alineatul 1, litera a, încetează, dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică. (...) Rămân în derulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii, iar celelalte încetează. Aici nu discută, şi există excepţii concrete în ordonanţă, de achiziţiile care sunt legate de proiectele cu finanţare europeană, proiectele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordurilor de împrumut pe care România le are cu Banca Mondială", a spus Câciu.

Ministrul Finanțelor a fost întrebat dacă, în contextul în care prețurile pe piața de energie sunt în scădere, se impune o reducere în schema de plafonare pentru facturile la energie. Câciu este de părere că este necesară o reanalizare a schemei și adaptarea ei la prețurile de pe piața de acum. ”Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie. Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii. Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a conchis Adrian Câciu.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.