POLITICă

Ministrul Fondurilor Europene e CONVINS: ”Suntem o forță în UE”


Ministrul Fondurilor Europene e CONVINS: ”Suntem o forță în UE”

E.Ş. | 2021-04-27 23:42

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că în acest moment se negociază cu Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă această negociere „este prezentată în România ca fiind un eșec”. El a subliniat, totodată, faptul că România este „o forță” în blocul comunitar și că va merge la Bruxelles pentru a negocia, „nu pentru a da un examen”. Potrivit acestuia, sunt sute de linii de investiţie, iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar pe altele, importante, încă nu.

„Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte! De altfel, aduceţi-vă aminte că eu am propus să mergem cu o alocare mai mare în aceste componente, de 41 de miliarde de euro, pentru ca în final să revenim la alocarea oficială a României de 29 de miliarde. Asta înseamnă, logic, că ne-am asumat de la bun început că vom propune anumite proiecte la care vom renunţa ulterior. Cum altfel să facem scăderea de la 41 de miliarde, la 29?”, a declarat Ghinea marți seara, la B1TV, după ce a fost întrebat de ce a ajuns România în situaţia de a renegocia anumite capitole din PNRR

Poitrivit ministrului, ar trebui depășită acea gândire conform căreia „Guvernul României se duce la Bruxelles, aşa, cu căciula în mână, ca şcolarul la examen, şi îi dă Comisia peste degete”.

„Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen. Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a adăugat Cristian Ghinea.

Ghinea a mai precizat, de asemenea, că în PNRR sunt sute de linii de investiție iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Pe cele mai multe dintre aceste linii ne-am înţeles cu Comisia, am agreat. Pe altele – importante, e drept – sunt diferenţe de viziune. Pe celebrul caz al irigaţiilor, Ministerul Agriculturii susţine că respectă acest principiu, Comisia Europeană spune că, «ce vreţi voi să modernizaţi ca sistem este un sistem care consumă prea multă apă şi nu mai respectă această politică de a combate deşertificarea»”, a mai declarat Ghinea.

Potrivit ministrului Ghinea, negocierile cu Comisia Europeană pe tema PNRR „nu înseamnă că cineva a greșit” ci doar fapul că există o dezbatere purtată de „doi parteneri egali și maturi”.

„Este un proces normal de negociere, doar că acum este o vizibilitate publică uriașă pe acest proiect, este o cantitate enormă de muncă și îi mulțumesc președintelui Iohannis că a subliniat contribuția echipei pe care o conduc în toată această perioadă, pentru că sunt oameni care și acum, la această oră, sunt la minister și discută și analizează. Este păcat să ne batem joc de munca acestor oameni”, a conchis Cristian Ghinea.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea 24 - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.