POLITICă

UPDATE: Guvernul CIOLACU a trecut de votul Parlamentului


UPDATE: Guvernul CIOLACU a trecut de votul Parlamentului

PUTEREA24 | 2023-06-15 13:06

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu. Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari din cei 465.

UPDATE 15.20 Guvernul Ciolacu a trecut de votul Parlamentului. 190 de parlamentari au votat ”pentru”, în timp ce 90 au votat ”împotriva”.

UPDATE 15.03. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a finalizat procedura de vot asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului pentru programul şi lista Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a prezentat programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

„A venit timpul ca România să fie acea ţară pe care ne-o dorim toţi! A venit timpul ca România să fie o ţară mai puternică şi mai unită. Dar, pentru asta, trebuie să avem instituţii puternice! Guvernarea trebuie să fie pentru toţi românii, nu împotriva cuiva sau a ceva. Nu poţi să ai o guvernare bună dacă împarţi România în două: una de stânga, una de dreapta, una bună şi una rea, una rurală şi una urbană.  Există o singură Românie şi ea trebuie să aibă un singur guvern pentru toţi cetăţenii! Iar acela trebuie să fie Guvernul României! Trebuie să fim responsabili în faţa românilor care au dat dovadă de multă putere în aceste momente grele. Românii au înfruntat o pandemie, iar acum se luptă cu inflaţia şi cu preţurile. În toate aceste crize, românii au demonstrat rezistenţă şi curaj. Şi au rămas fermi. Aşa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei! În faţa lor, noi, toţi liderii politici din această sală, trebuie să ne înclinăm. Suntem aici datorită oamenilor, niciodată invers! Şi suntem aici pentru a lucra pentru ei! Suntem aici pentru a pune oamenii înaintea politicii. Şi nu avem voie să pierdem timpul cu propriile drame politice atunci când românii suferă. PSD a demonstrat deja că înţelege aceste lucruri. Am renunţat la interesele proprii şi am întins o mână PNL atunci când timpurile istoriei au cerut asta. Am format această mare Coaliţie pentru stabilitatea României în vremuri grele”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit de joi al Parlamentului.

„Vă garantez că voi trata întotdeauna cu respect liderii politici ai acestui partid, care au servit ţara cu adevărat, la fel cum voi simţi doar indiferenţă faţă de cei care au crezut că România este un cazino în care se pot juca cu banii românilor”, a mai spus Ciolacu.

„PSD nu va şovăi niciodată să spună ceea ce gândeşte şi ce credem că este bine pentru România. Dar asta nu înseamnă că nu vom lucra în fiecare zi cu partenerii noştri pentru a asigura o guvernare responsabilă şi eficientă. Această coaliţie a demonstrat în ultimele 18 luni că poate obţine rezultate. Am stabilizat ţara în cel mai greu moment din ultimii 20 de ani. Programele Sprijin pentru România au protejat populaţia şi economia în faţa crizelor! Am plafonat preţurile la energie şi gaze. Am venit cu un pachet social pentru românii cu venituri mici şi pentru pensionari. Am crescut salariul minim şi pensiile. Şi am întors 6% din PIB în economie, adică de 3 ori mai mult decât în guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021. Trebuie să continuăm în direcţia bună! Când vorbim despre România, trebuie să privim dincolo de liniile de partid!”, a completat liderul social-democraţilor.

„La fel cum mă angajez ca, pentru binele României, să stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate şi mediul academic! Orice viziune pentru naţiune începe prin a le oferi oamenilor mai multă demnitate. Mai mult respect. Şi mai multă empatie pentru problemele lor. Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriaşă de încredere care este astăzi între clasa politică şi cetăţeni! Şi vom reuşi asta dacă vom începe cu reducerea cheltuielilor statului. Am vrut ca prim-ministru să am un Guvern cu mai puţine ministere. Am redus numărul de ministere şi vom reduce şi numărul secretarilor de stat. În acest Guvern vor rămâne doar oamenii care muncesc! Trebuie să reducem risipa! Şi cred că acest nou Guvern trebuie să îşi asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetăţenilor ca aparatul de stat să fie înţesat cu speciali. La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce priveşte pensiile speciale! Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înţelegem că nu mai putem avea două categorii de cetăţeni: unii normali şi unii speciali. Toţi suntem români!”, a mai precizat Ciolacu.

El i-a anunţat pe aleşi că susţine ferm eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. „Înainte de a-mi da votul, vă anunţ - Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluţie pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Şi vreau ca Parlamentul să fie alături de mine şi de Guvern! Să reuşim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea şi să luăm banii din PNRR!”, a conchis liderul PSD.

”Aderarea României la spaţiul Schengen şi relansarea procesului de integrare în zona euro reprezintă obiective pe care trebuie să ni le asumăm împreună şi pentru care trebuie să depăşim luptele politice. Nu vreau să mă lansez să dau termene, dar pot să afirm că vom face lucrurile cu mai mult curaj şi profesionalism”, a spus Marcel Ciolacu în discurs.

El a mai spus: ”Vom clarifica toate aspectele legate de implementarea PNRR. Vom debloca cererea de plată DOI. Vom finaliza cererea de plată TREI. Vom finaliza modificarea PNRR şi vom include capitolul de energie. Ca viitor prim-ministru, nu voi accepta ca fermierii români să fie trataţi incorect în Uniunea Europeană. La fel cum nu voi tolera ca vreun român să mai fie discriminat oriunde în lume. Statul român îşi va reafirma rolul de protector al românilor oriunde s-ar afla. Şi invit diaspora românească să se alăture proiectului nostru privind renaşterea demnităţii naţionale!”, a arătat premierul desemnat.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că ”în relaţia cu guvernul Statelor Unite, trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru îndeplinirea cerinţelor din Visa Waiver, astfel încât, în 2025, să avem şanse reale ca românii să nu mai călătorească cu vize peste Ocean”.

”Un alt obiectiv central în relaţia cu Statele Unite va fi sprijinirea adoptării în cel mai scurt timp a legislaţiei specifice privind Securitatea Mării Negre, în aşa fel încât proiectele României la Marea Neagră să beneficieze de sprijin american. În politica de vecinătate, vom acorda o atenţie deosebită fraţilor noştri de peste Prut. România va susţine cu toată forţa parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vom continua să asigurăm toate resursele necesare pentru ca administraţia pro-europeană şi poporul Republicii Moldova să reziste în faţa ameninţărilor ruseşti”, a spus premierul desemnat.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră ca reprezentant al partidului care crede cu toată tăria în puterea oamenilor şi într-o Românie mai bună pentru toţi. O viziune pentru naţiune înseamnă în primul rând să nu uiţi poporul pentru care lucrezi şi pe care îl serveşti! Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa şi în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supravieţuire a valorilor care au stat la baza societăţii în care trăim. Economiile suferă, extremismul pune democraţiile sub presiune, iar regimurile autoritare îşi invadează vecinii. În plus, creşterea preţurilor la energie şi la alimente are un impact devastator asupra oamenilor. Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Şi am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe şi grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opţiune pentru mine! Fuga nu este în ADN-ul PSD!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit de joi al Camerei şi Senatului.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră să îmi  asum un program de guvernare şi o echipă de miniştri cu care să depăşim toate aceste greutăţi!”, a mai spus Ciolacu.

„Vin dintr-un partid care şi-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziţia grea, dar şi aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în faţă şi să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi ! Nu sunt perfect! Sunt om! Dar nu mi-e frică de greutăţi! Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de preţuri! Frică pentru sănătatea şi educaţia celor dragi! Mie nu îmi e teamă să duc România acolo unde îi este locul! Ştiu că am de partea mea istoria de luptă a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie şi tradiţii. Şi, mai ales, – am multă  credinţă!  Credinţa mea este în Dumnezeu şi în România! Trebuie doar ca şi noi, românii, să credem în viitorul ţării!”, a completat el.

Acesta a mai precizat că „România reală nu este cea de pe reţelele de socializare”.

„România reală este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi. Şi care ştiu că dacă s-ar opri din muncă, fie şi pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru şcoala copiilor sau medicamentele părinţilor. România reală este cea care în care românii au speranţa ca, măcar o dată,  să simtă că nu mai sunt pe cont propriu. Că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate. În care fiecare supravieţuieşte cum poate. Şi în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf.    România la care visează cei mulţi este cea în care eşti tratat cu respect atunci când îţi plăteşti taxele. Este lumea în care poţi să mergi decent pe o autostradă de la Bucureşti la Iaşi. În care poţi să mergi cu încredere într-un spital de stat. În care copilul tău învaţă la şcoală, nu doar la meditaţii. Şi în care ai suficienţi bani să faci, măcar o dată pe an, un concediu cu familia”, a mai explicat Ciolacu.

„Aceasta este lumea pe care şi-o doresc românii! Aceasta este lumea pentru care au murit semenii noştri la Revoluţie! Aceasta este lumea pe care milioane de părinţi, copii, fraţi şi surori au căutat-o cu disperare peste hotare. Şi aceasta, cred eu, trebuie să fie România tuturor românilor! Acesta este România pe care trebuie să o construim noi acum! Suntem cu toţii de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să îşi strige nevoile şi disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii '90, acest stat nu şi-a onorat contractul social şi a neglijat educaţia. Suntem aici din cauza greşelilor făcute timp de 30 de ani ! Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea şi respectul cuvenit în societate. De aceea, când vina vorba de Educaţie, speranţa nu va fi o opţiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis. Iar cea mai mare garanţie, dincolo de orice ordonanţe sau legi, este aceea că  fac parte din partidul care a livrat deja şi medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde şi oricât cu profesorii pentru a găsi, împreună, soluţiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Dincolo de asta, trebuie să fim conştienţi că nu este vorba DOAR de bani. Banii daţi fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Şi peste 4 ani vom fi în acelaşi loc. Trebuie ca specialiştii din educaţie, alături de profesori şi ministerul Educaţiei, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar şi performanţa. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi ! Trebuie să câştige mai mult! Pentru că aşa este normal. România nu trebuie să mai aibă licee în care niciun elev nu ia BAC-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educaţie oameni cu 2 şi 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut. Dar, pentru asta, trebuie să facem un sistem echitabil, performant şi avantajos pentru toţi profesorii care îşi fac datoria! Primul pas va fi ca salariul debutanţilor din Educaţie să pornească de la salariul mediu brut pe economie!  Iar Educaţia să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Şi voi face asta pentru că EU cred că orice viziune pentru naţiune se construieşte doar punând Educaţie pe primul loc!”, a mai precizat preşedintele PSD.

”În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, România îşi va menţine poziţia faţă de invazia ilegală declanşată de regimul criminal al lui Vladimir Putin. Vom continua să oferim tot suportul nostru, vom deveni un actor şi mai activ la nivelul organizaţiilor internaţionale şi vom căuta să devenim un pilon central în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Dincolo de asta, eu cred cu tărie că România trebuie să se deschidă către lume. Parteneriatele strategice cu Coreea de Sud şi Japonia ne arată că ţara noastră poate conta şi pe alte continente. Relaţiile apropiate cu Israel sau Turcia ne demonstrează că putem avea prieteni adevăraţi şi în alte părţi ale lumii”, a completat Marcel Ciolacu.

Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind aviz pozitiv, scrie Averpres. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile. Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă. AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă. Rămâne de văzut dacă parlamentarii UDMR vor susţine sau nu la vot Guvernul.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu este:

* prim-ministru - Marcel Ciolacu;

* viceprim-ministru - Marian Neacşu (propus de PSD);

* viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu (propus de PNL);

* ministrul Finanţelor - Marcel Boloş (propus de PNL);

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (propus de PSD);

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse - Gabriela Firea (propusă de PSD);

* ministrul Justiţiei - Alina Gorghiu (propusă de PNL);

* ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvâr (propus de PSD);

* ministrul Educaţiei - Ligia Deca (propusă de PNL);

* ministrul Culturii - Raluca Turcan (propusă de PNL).

* ministrul Afacerilor Externe - Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Radu Oprea (propus de PSD);

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Adrian Câciu (propus de PSD);

* ministrul Dezvoltării - Adrian Veştea (propus de PNL);

* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (propus de PSD);

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu (propus de PSD);

* ministrul Energiei - Sebastian Burduja (propus de PNL);

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (propus de PSD);

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD);



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.