POLITICă

Premierul Ciucă, întâlnire cu omologul din Coreea de Sud; printre subiecte, aderarea României la OCDE


Premierul Ciucă, întâlnire cu omologul din Coreea de Sud; printre subiecte, aderarea României la OCDE

P24 | 2022-09-28 09:09

Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o întrevedere cu prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo, prilej cu care demnitarul român a solicitat sprijin pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi i-a adresat omologului său invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, anul viitor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, întâlnirea a avut loc în marja vizitei pe care Nicolae Ciucă o efectuează la Tokyo, ambii oficiali fiind în Japonia cu prilejul funeraliilor de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe.

Principalul subiect inclus pe agenda întrevederii a vizat impulsionarea parteneriatului strategic în baza căruia funcţionează deja de mai mulţi ani relaţia dintre România şi Republica Coreea. O altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de agresiunea rusă asupra Ucrainei.

"I-am mulţumit omologului sud-coreean, Han Duck-soo, pentru buna colaborare dintre ţările noastre din perioada pandemiei şi i-am transmis dorinţa noastră de a dezvolta cadrul relaţiei bilaterale, inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO şi având în vedere importanţa strategică din punct de vedere geografic a ţărilor noastre şi provocările de securitate actuale din regiunea Marii Negre şi cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potenţialul României", a declarat Ciucă, citat în comunicat.

Premierul român l-a invitat pe omologul său coreean într-o vizita oficială în România, anul viitor, când cele două ţări vor celebra 15 ani de colaborare în cadrul parteneriatului strategic.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE. Pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale, premierul român a propus relansarea activităţii Comitetului pentru colaborare industrială şi organizarea unui forum de afaceri care să valorifice oportunităţile în domeniile producerii de energie verde, energie nucleară, tehnologia informaţiei, se mai arată în comunicatul Executivului.

La rândul său, premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, a apreciat relaţiile bilaterale şi contribuţia României la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO şi garantarea securităţii în regiune, adaugă sursa amintită. 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.