POLITICă

SCANDAL în Senat pentru pensiile speciale. Proiectul de lege a fost adoptat!


SCANDAL în Senat pentru pensiile speciale. Proiectul de lege a fost adoptat!

PUTEREA24 | 2023-03-29 12:35

Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege privind reglementarea pensiilor speciale. Senatorii s-au ciondănit, în plen, pe tema eliminării pensiilor după ce, în urmă cu o zi, proiectul Guvernului a fost discutat în comisiile de specialitate.

Parlamentarii USR au protestat vehement împotriva proiectului, fiind dotați cu pancarte, în timp ce senatorii Coalițiie s-au contrat pe tema pensiei speciale a premierului Nicolae Ciucă, scrie hotnews.ro.

Senatorii au început dezbaterea proiectului de lege pe fondul protestului USR care au venit cu pancarte pe care era afișat mesajul „Tăiați pensiile speciale! Pierdem banii din PNRR!”.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a explicat că proiectul legii pensiilor speciale duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

„De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

Proiectul de lege reglementează pensiile speciale în varianta impusă de coaliția PSD, PNL și UDMR. În dezbaterile din plen nu au fost acceptat niciun amendament al USR.

Printre reglementările nou introduse se numără aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu și eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor,

Senatul este primă cameră sesizată în proiectul legii pensiilor speciale, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

În România există în prezent șapte categorii de pensii speciale, printre care cele ale magistraților, militarilor sau diplomaților. Cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei pe an.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.