POLITICă

VIDEO Soluția ministrului Finanțelor privind RATELE la bănci ale românilor


VIDEO Soluția ministrului Finanțelor privind RATELE la bănci ale românilor

E.Ş. | 2022-07-15 22:13

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat, vineri, că persoanele care au probleme cu plata ratelor la bănci ar putea opta pentru amânarea ratelor cu până la 9 luni, dar admite că „nu e neapărat cea mai bună soluţie”.

El a propus ca alternative soluțiile băncilor – refinanţare, trecere pe dobândă fixă, restructurare sau trecere de la indicele ROBOR la IRCC.

„Dincolo de faptul că statul a venit cu o măsură privind un moratoriu de amânare a ratelor, care nu e neapărat cea mai bună soluţie, dar e o soluţie, din perspectiva gradului de îndatorare, discuţiile noastre sunt cu BNR, pentru că acea normă este dată de de BNR.

Trebuie să ne mişcăm cu toţii, mai ales cei care au credite, să se adapteze, iar noi să încercăm să inversăm trendul de creştere a dobânzilor. Dar acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, va dura cel puţin anul acesta şi poate şi un pic din 2023 şi, atunci, oamenii trebuie să caute acele soluţii pe care băncile le pun la dispoziţie”, a declarat Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

„Sunt soluţii de refinanţare, de trecere pe dobândă fixă, măcar pentru a bloca o creştere ulterioară a ratei, soluţiile de restructurare, de trecere de la ROBOR la IRCC, dar şi această soluţie de amânare a ratelor cu până la 9 luni pentru cei care chiar au o dificultate”, a continuat ministrul.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care indicele ROBOR la 3 luni a urcat vineri la 7,09% pe an. La începutul anului era de doar 3,02%. Iar indicele la 6 luni a ajuns la 7,27%.


Galerie media:Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.