SăNăTATE

4 mai, Ziua naţională a INIMII. Câți oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare


4 mai, Ziua naţională a INIMII. Câți oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare

E.Ş. | 2023-05-04 16:17

Această zi, marcată anual din 1997, a fost instituită, în România, la data 4 august 1996, ca urmare a sesiunii speciale privind Riscul Cardiovascular organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Conform statisticilor OMS, aproximativ 17,9 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă 31 % din decese la nivel mondial.

Principalii factori de risc pentru inimă și sistemul cardiovascular sunt: tensiunea arterială crescută, colesterolul ridicat, diabetul, lipsa activității fizice susținute, obezitatea, fumatul, alcoolul. Alți factori de risc pot fi istoricul familial, vârsta, sexul și dieta.

Scopul campaniei este de a:

crește gradul de conștientizare cu privire la numeroasele boli cardiovasculare care pot cauza prejudicii semnificative bunăstării umane; educa masele cu privire la modul de a gestiona riscurile potențiale asociate cu aceste boli; atrage atenția asupra comportamentului care poate favoriza apariția bolilor cardiovasculare.

Sistemul cardiovascular transportă în corp oxigenul, substanțele nutritive vitale, elemente chimice și hormonii. Acest sistem este format din inimă, plămâni și vase de sânge, funcția principală a sistemului cardiovascular fiind aceea de a asigura necesarul de flux sanguin către toate părțile corpului, pentru a-i permite funcționarea și supraviețuirea.

Principalii indicatori ai unei inimi sănătoase sunt:

Ritmul cardiac (pulsul)reprezintă frecvența de contracție a inimii, valoarea normală ar trebui să fie cuprinsă între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Tensiunea arterială este parametrul vital care ne oferă informații despre presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în funcție de fazele de contracție ale inimii (TA sistolică =măsoară presiunea arterială când mușchiul inimii se contractă / TA diastolică= măsoară presiunea mușchiului cardiac relaxat). O tensiune peste valorile normale pot duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral (vezi tabelul de valori normale).

Nivelurile sănătoase de colesterol din sânge sunt vitale pentru funcții importante, cum ar fi producerea celulelor. Prea mult colesterol de tip LDL în sânge poate forma blocaje care împiedică circulația normală a fluxului sanguin, crescând riscul de accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.

Adoptând mici schimbări în viața noastră, putem să reducem riscul de boli cardiovasculare, să ne îmbunătățim calitatea vieții și să stabilim un bun exemplu pentru generația viitoare:

Renunțarea la fumat. Există medicamente, tratamente și soluții care pot face renunțarea la fumat mult mai ușoară.

Dietă echilibrată înseamnă:nivel scăzut de grăsimi saturate (din carne grasă, untură, smântână, prăjituri și biscuiți); surse mai sănătoase de grăsime (pește gras, nuci, semințe și ulei de măsline);nivel scăzut de sare; mai puțin de 6 g/ zi (1 linguriță); nivel scăzut de produse zaharoase rafinate; multe fibre și alimente integrale; multe fructe și legume – cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi.

Sport regulat. Adulților li se recomandă să facă cel puțin 30 de minute de activitate moderată pe zi, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos.

Greutate sănătoasă. O combinație de exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă contribuie la menținerea unei greutăți care să nu pună sănătatea în pericol (Indice de Masă Corporală – IMC – sub 25).

Reducerea consumului de alcool. Recomandarea este de a consuma maxim o unitate de alcool pe zi. O unitate de alcool este aproximativ echivalentă cu 330ml de bere sau 40ml de tărie sau un pahar de vin (125ml).

Stilul de viață modern, stresul, alimentația, lipsa de mișcare, poluarea sunt toți factori de risc care amenință sănătatea inimii. Cu ceva mai multă grijă pentru noi, controale medicale regulate și o întoarcere la ce este natural și ne face bine, putem să reducem incidența problemelor de inimă.

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, semnate, în 2007, de reprezentanţii forurilor guvernamentale şi de cei ai instituţiilor medicale de profil din ţară, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa şi de 43% dintre decesele din rândul bărbaţilor, conform heartcharter.org.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, potrivit site-ului Societăţii Europene de Cardiologie - www.escardio.org. În Uniunea Europeană, sunt diagnosticate, anual, peste 6 milioane de cazuri noi cu afecţiuni cardiovasculare, iar la nivelul întregului continent european este vorba de circa peste 11 milioane de cazuri noi. Anual, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în spaţiul Uniunii Europene.

Rata de mortalitate standardizată pe fondul insuficienţei cardiace cronice estimată pentru România este mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană, potrivit unor date consultate de Societatea Română de Cardiologie, conform www.cardioportal.ro. Potrivit unor date estimative, 4,7% din populaţia cu vârste peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, reprezentând circa 560.000 de pacienţi.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.