SăNăTATE

Ce INVESTIGAȚII sunt necesare după infectarea cu COVID-19


Ce INVESTIGAȚII sunt necesare după infectarea cu COVID-19

E.Ş. | 2021-10-20 17:30

Medicii recomandă două investigaţii simple, care trebuie făcute neapărat de pacienţii care s-au vindecat de COVID-19. Aceştia avertizează că există riscul ca plămânii să prezinte leziuni post-covid, iar fără un tratament adecvat se poate ajunge la fibroză pulmonară ireversibilă.

Medicii avertizează că evaluarea imagistică a plămânilor după infectarea cu virusul SARS-COV-2 este foarte importantă. Alături de CT, medicul pneumolog va face și o spirometrie, adică un test neinvaziv, care evaluează funcția pulmonară. Spirometria este un test ușor de făcut și la fel de important precum EKG-ul.

Potrivit medicilor, dacă plămânii au leziuni post COVID, în lipsa unui tratament cu corticoizi, pacientul riscă să ajungă la fibroză pulmonară ireversibilă, adică țesut pulmonar va deveni nefuncțional.

“Se poate iniția tratament după ieșirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde în medie cam o lună. Fibroză pulmonară poate persisita –au arătat și studiile – pâna la 3-6 luni – iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibil”, avertizează Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie, potrivit .

Dana Nedelcu, medic primar radiologie, explică cum pot să apară cicatrici în plămâni după o infecţie virală. Potrivit acesteia, alveolele pulmonare, prin care respirăm, în timpul unei infecții, ajung să fie pline cu lichid.

“Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile – așa se întâmplă și când te tai pe piele”, a explicat Dr. Dana Nedelcu.

Cicatricite pe plămâni pot fi vindecate cu ajutorul corticoizilor, adică cu ajutorul anti-inflamatoarelor prescrise de medic. Fără acest tratament, capacitatea pulmonară va fi redusă.

“Vin oameni după ce au fost infectați, după ce au stat în izolare. Vin să se caute și constată marea drama care rămâne după. Fibroză, suprainfecțiile, abcedarea. Abcedarea înseamnă că apar bacterii oportuniste și dau pneumonii clasice”, mai spune Dr. Dana Nedelcu.

Aceste bacterii oportuniste profită tocmai de lupta sistemului imunitar cu virusul.

Dacă pe radiografie nu se văd leziunile, deși acestea există, nu veți avea șansa să primiți tratamentul care reduce riscul de a rămâne toată viață cu cicatrici. În locul celulelor funcționale din plămân.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.