SăNăTATE

Cum explică producătorii LIPSA medicamentelor. Anunțul ministrului Sănătății


Cum explică producătorii LIPSA medicamentelor. Anunțul ministrului Sănătății

E.Ş. | 2023-01-10 18:58

Nu avem o criză de Paracetamol și Ibuprofen în România. Concluzia este a a ministrului Sănătăţii, după întâlnirea cu producătorii de medicamente.

Aceștia explică cum s-a ajuns la lipsa medicamentelor din farmacii:

”A fost în primul rând creșterea consumului, pentru că a venit acest sezon de gripă mai devreme decât de obicei. De obicei apare în luna ianuarie, acum problemele au apărut din decembrie, deci a crescut foarte mult cantitatea cerută. A fost și perioada cu Sărbători, când unele companii au avut o pauză și în producție, și în livrări. Și mai sunt și probleme legate de livrările de materii prime din China, China are cazuri multe de Covid și a restricționat livrările de materii prime către alte țări. Însă situația se normalizează. Prețurile din România sunt cele mai mici și există producători care preferă să distribuie medicamentele în țări unde prețurile sunt mult mai mari” a declarat Simona Cocoș, președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, conform . 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății dă asigurări că nu există nicio criză de Ibuprofen sau Paracetamol și că situația se va rezolva:

”Astăzi a fost a patra rundă de discuții cu marii producători de medicamente antipiretice și antiinflamatorii. Concluzia foarte clară este că în România nu există criză nici de Ibuprofen, nici de Paracetamol. Chiar spre deosebire de alte țări din Europa, care au, în momentul de față, discontinuități în furnizarea de Paracetamol, în România nu avem această problemă, datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în țara noastră, aceste substanțe și există atât variantele pentru adulți, cât și variantele de uz pediatric. În această după-amiază va avea loc și ultima întâlnire cu marii distribuitori, ca să putem stabili cu dânșii o procedură prin care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de Ibuprofen sau de Paracetamol, indiferent de denumirea comercială. Chiar dacă denumirea comercială de multe ori este atractivă și oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populația să aibă disponibilitate la medicamentele care conțin în mod similar substanța activă în același dozaj sau aceeași cale de administrare și împreună cu dânșii vom găsi cele mai bune soluții” a precizat Alexandru Rafila.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.