SăNăTATE

Diferența dintre răceală și GRIPĂ. Cum prevenim îmbolnăvirea


Diferența dintre răceală și GRIPĂ. Cum prevenim îmbolnăvirea

E.Ş. | 2022-09-23 23:33

De multe ori, gripa este confundata cu raceala si invers. Ambele sunt infectii virale respiratorii si impart anumite simptome (tuse), dar sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa debuteaza brusc si violent, se manifesta mult mai intens si poate conduce la complicatii severe.

Gripa este mult mai mult decat o raceala severa. Gripa poate conduce la complicatii severe, chiar mortale, precum pneumonie si encefalopatie, in randul persoanelor vulnerabile, nevaccinate. Vorbim de sugari, copii sub 5 ani, adulti peste 65 de ani, femei insarcinate, persoane cu boli cronice, precum astm, boli de inima, boli renale si diabet, persoane obeze, dar si personal sanitar.

In fiecare an, in Uniunea Europeana isi pierd viata pana la 40.000 de persoane din cauza complicatiilor gripei, informeaza Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC- European Centre for Disease Prevention and Control).

Raceala si gripa sunt doua dintre cele mai frecvente infectii respiratorii.  Virusurile gripale si cele care determina raceala sunt foarte contagioase, transmitandu-se cu usurinta de la un om la altul prin secretiile care sunt eliminate atunci cand cineva bolnav stranuta, tuseste sau vorbeste.

Desi te poti imbolnavi oricand in timpul anului, chiar si vara, racesti mai frecvent in lunile reci. De ce? Temperaturile scazute din aceste luni ne fac sa stam mai mult in interior si astfel, sa fim in contact mai strans unul cu celalalt.

Gripa este provocata doar de trei virusuri gripale, cu mai multe tulpini. Virusurile gripale sunt A, B si C, acesta din urma dand doar o forma foarte usoara de gripa si nu cauzeaza epidemii. Exista insa mai multe tulpini virale ale virusurilor gripale A si B care determina epidemiile de gripa, iar in fiecare an este produs un nou tip de vaccin antigripal, care reprezinta o combinatie a trei tulpini ale virusurilor gripale A si B care circula mai frecvent.

Simptome

Gripa:

Febra brusca inalta intre 38 si 40 grade Celsius

Dureri musculare

Transpiratie abundenta

Frisoane

Oboseala

Tuse seaca

Simptomele gripei apar dupa aproximativ trei zile de la infectare si dispar, in general, intr-o saptamana, desi senzatia de oboseala poate dura mai mult timp.

Raceala:

Secretii nazale abundente

Nas infundat

Durere de gat

Stranut

Tuse

Uneori, daca esti racit poti manifesta si o usoara febra, dureri de urechi, oboseala si dureri de cap. Simptomele se dezvolta in primele doua zile si se amelioreaza, treptat, dupa cateva zile. Anumite raceli pot dura pana la trei saptamani.

Diferențe

De multe ori, modul in care incepe boala te ajuta sa-ti dai seama daca ai gripa sau raceala. Nasul infundat, durerile de gat si raguseala indica o raceala, in timp ce gripa are un debut brusc si violent, dandu-ti senzatia “ca ai fost lovit de un camion”. In general, simptomele sunt mult mai intense si mai severe in cazul gripei.

Cai respiratorii superioare vs. joase

In timp ce raceala afecteaza gatul si nasul, gripa poate afecta inclusiv plamanii, putand conduce la complicatii severe, cum ar fi pneumonia.

Perioada din an

Difera si perioada in care cele doua boli se manifesta. Astfel, daca raceala poate aparea in orice perioada a anului, gripa se manifesta mai ales in timpul sezonului gripal, care incepe de obicei in octombrie si dureaza pana in luna martie.

Durata manifestarilor

Daca in cazul racelii, simptomele se pot manifesta chiar si timp de trei saptamani, in cazul gripei, acestea dureaza mai putin, aproximativ o saptamana. Insa, simptomele gripei sunt mult mai intense, crescand riscul de bronsita, infectii ale urechii, pneumonie si chiar deces. De asemenea, in cazul gripei, este recomandata odihna la pat intre doua si patru zile.

Măsuri de prevenire

Raceala

Raceala poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri simple care au la baza spalatul pe maini cu apa si sapun, dar si evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suprafetele infectate. La fel ca in cazul copiilor, expertii recomanda adultilor sa nu-si atinga fata cu mainile.

Ajuta si consumul de alimente care au un continut bogat in vitamina C - fructe (citrice, capsuni, papaya) si legume (broccoli, ardei gras, conopida, kale).

Gripa

Vaccinul antigripal este cea mai buna protectie impotriva gripei.

Masurile de preventie a racelii sunt benefice si in cazul gripei, insa cea mai buna protectie este oferita de vaccinul antigripal, recomandat anual tuturor persoanelor vulnerabile, incepand cu varsta de 6 luni.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.