SăNăTATE

Explozie a numărului de infecții cu streptococ beta-hemolitic. Dr. Mihai Craiu dezvăluie cum am ajuns aici


Explozie a numărului de infecții cu streptococ beta-hemolitic. Dr. Mihai Craiu dezvăluie cum am ajuns aici

PUTEREA24 | 2023-04-11 12:41

A explodat numărul infecțiilor cu streptococ beta-hemolitic/ Un medic vorbește de `faimoasa streptofobie națională`

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că în ultimele săptămâni foarte mulți copii au fost diagnosticați cu infecție produsă de streptococul beta-hemolitic grup A (GAS), explicând că odată cu renunțarea la măsurile anti-COVID, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție.

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii” vine cu mai multe explicații „înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională”.

De ce s-a ajuns aici

El explică, pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” că pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și purtatul măștilor au fost responsabile” pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil în 2020-2022.

„Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit "bunele" obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală...”, explică medicul pediatru.

Infecția poate evolua uneori foarte grav

Potrivit acestuia, infecția cu streptococul beta-hemolitic grup A este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav - în istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) care a murit la 4 ani de scarlatină.

Dar acum, scarlatina este tratabilă și nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline, spune Mihai Craiu:

„Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente.

Despre macrolide, numai de bine... Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină).

Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul...

Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut - ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie.

Întâi apar depozite albicioase. La dispariția progresivă a acestora limba rămâne zmeurie.

CONCLUZIE - infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente.

(...)

Si se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!”.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.