SăNăTATE

Propunere legislativă în sprijinul copiilor cu dizabilități




PUTEREA24 | 2023-05-11 11:21

O propunere legislativă depusă la Parlament, care completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede că acei copii cu dizabilităţi, inclusiv cei diagnosticaţi cu TSA, ADHD sau sindrom Down, vor putea fi trataţi stomatologic şi în regim de spitalizare de zi.

"Tratamentele stomatologice pentru pacienţii diagnosticaţi cu tulburări psihice (grup diagnostic schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, grup diagnostic tulburări ale dispoziţiei, tulburări de spectru autist, ADHD, boli psihice şi mentale la copii) pentru care este necesară anestezie pentru asigurarea confortului intervenţiei se realizează şi în regim de spitalizare de zi", prevede propunerea legislativă.

Actul normativ mai stipulează că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au obligaţia ca în 60 de zile să elaboreze normele metodologice de aplicare, scrie Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, legea îşi propune să creeze cadrul legislativ pentru asigurarea tratamentelor stomatologice pentru copii, persoane cu dizabilităţi care cu greu reuşesc să primească astfel de servicii medicale necesare păstrării sănătăţii şi prevenirii apariţiei de boli care le-ar putea afecta starea de sănătate.

"De aceea, prin prezenta propunere legislativă ne dorim ca persoanele adulte, dar şi copii cu dizabilităţi, inclusiv cei diagnosticaţi cu TSA, ADHD sau sindrom Down, să poată prim asistenţa medicală stomatologică necesară, iar aceasta să se realizeze şi în regim de spitalizare de zi. Este nevoie de o astfel de reglementare pentru că la ora actuală aceste servicii medicale se realizează doar în 16 unităţi sanitare publice. Acestea au posibilitatea să ofere servicii stomatologice în regim de urgenţă pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi, dar nu toate pot face acest lucru sub anestezie generală", precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

Propunerea, iniţiată de un grup de senatori PNL, susţinută de parlamentari PSD şi UDMR, a fost depusă la Senat ca primă Cameră legislativă sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.