SăNăTATE

RISCURILE pentru sănătate dacă dormi cu telefonul sub pernă


RISCURILE pentru sănătate dacă dormi cu telefonul sub pernă

E.Ş. | 2023-04-13 23:16

Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a vieții și utilizarea lor zilnică poate avea efecte semnificative asupra utilizatorilor. Un aspect la care mulți nu se gândesc e dormitul cu telefonul în pat, un obicei la care apelează numeroși consumatori.

Potrivit , există numeroase motive pentru care experții recomandă să nu dormi cu dispozitivul în pat.

Acest obicei poate avea un efect semnificativ asupra sănătății tale și asupra modului în care te odihnești.

Dacă ți se pare că te culci mai odihnit decât atunci când te trezești, e posibil ca un factor să fie obiceiul de a dormi cu telefonul în pat. Deși tehnologia a adus numeroase beneficii în ultimii ani, utilizatorii trebuie să fie conștienți ce efect are acest contact aproape permanent cu ea, potrivit experților. 

Iată de ce nu trebuie să dormi cu telefonul în pat, potrivit experților:

Adormi mai greu din cauza luminii

Dacă ții telefonul sau tableta în pat în timpul nopții, există șanse mari să le folosești fix înainte să adormi. Ca urmare, din cauza luminii, poți adormi mai greu.

În plus, pentru a adormi, corpul are nevoie de creșterea nivelului de melatonină. Lumina poate să scadă capacitatea corpului de a secreta melatonină. Același lucru se întâmplă și dacă adormi cu televizorul deschis. Somnul se va lăsa așteptat și nu va avea o calitate la fel de bună. Experții recomandă să renunți la telefon și să optezi pentru o carte înainte de culcare. 

Lipsa unui program de somn adecvat poate avea efecte semnificative pe termen scurt, dar și e termen lung. 

Trebuie să te deconectezi

Unul dintre motivele pentru care nu trebuie să dormi cu telefonul în pat e că, astfel, ești conectat în permanență la tehnologia și conținutul online. În timp, e posibil să ai tendința să folosești și mai des telefonul mobil, pentru a te asigura că nu ratezi informații de pe rețelele de socializare sau din grupul de prieteni. 

Dacă ai telefonul aproape de tine în pat, e posibil să fii tentat să verifici ce se întâmplă online. Astfel, vei sta mai mult pe telefon și vei adormi mai târziu. 

Undele wireless ar putea avea efecte pe termen lung

Potrivit USA Today, o posibilă îngrijorare e ce efect ar putea avea undele wireless emise de telefon. În acest moment, nu există studii concludente pe acest subiect. Pentru că telefoanele și tabletele emit semnale WiFi și celulare, mulți experți recomandă utilizatorilor să nu dormi cu telefonul în pat până nu vor fi înțelese efectele pe termen lung. 

De ce nu trebuie să dormi cu telefonul sub pernă

Dincolo de impactul pe care dormitul cu dispozitive în pat îl poate avea asupra sănătății tale, acest obicei poate afecta și telefonul. Ca urmare, experții recomandă să nu dormi cu telefonul sub pernă.

Bateria telefonului e o componentă importantă a dispozitivului. Acesta poate fi afectată nu doar de modul în care e încărcată, ci și de temperaturile la care e expusă. 

Potrivit , dacă dormi cu telefonul sub pernă, acesta se va încălzi mai mult decât dacă ar sta pe altă suprafață. Ca urmare, temperatura va crește și va scădea semnificativ durata de viață a bateriei. Acesta e un alt motiv pentru care nu trebuie să adormi cu telefonul în pat.

În plus, potrivit Reader’s Digest, dacă și încarci telefonul noaptea, când e sub pernă, și dispozitivul sau încărcătorul au un defect, există posibilitatea, oricât de redusă, e posibil să crească riscul unui incendiu provocat de smartphone.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.