SăNăTATE

România a primit mii de doze de VACCIN împotriva variolei maimuţei. Cine se poate imuniza?


România a primit mii de doze de VACCIN împotriva variolei maimuţei. Cine se poate imuniza?

PUTEREA24 | 2022-09-15 19:08

Ministerul Sănătății a anunțat că a primit peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.

”România a primit astăzi, 15 septembrie 2022, un număr de 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei. Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii. 

Sursa citată a precizat că aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la solicitarea acestora, atunci când situaţia o impune.  

Serul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei, preferabil în intervalul 4- 14 zile după expunere. ”Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile”, a mai precizat sursa citată.  

Ministerul explică faptul că, dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă. 

În România au fost confirmate până în prezent 37 de cazuri de variola maimuţei.  



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.