SăNăTATE

Studiul care schimbă tot ce știam despre COVID-19: Ce fel de afecțiune este, de fapt?


Studiul care schimbă tot ce știam despre COVID-19: Ce fel de afecțiune este, de fapt?

PUTEREA24 | 2021-05-11 08:50

Un studiu desfășurat la Universitatea din San Diego împreună cu Institutul Salk susține că ar avea dovada că boala provocată de SARS-CoV-2, COVID-19, este o afecțiune vasculară, și nu una respiratorie, așa cum se credea până acum, relatează Euronews. Asta ar explica formarea de cheaguri în cazul unora dintre pacienți, dar și alte manifestări, precum „degetele COVID”, care nu sunt simptome specifice unei boli respiratorii. Studiul, publicat în „Circulation Research”, arată cu precizie cum distruge virusul celulele sistemului vascular.

Se știe deja că dincolo de diversele simptome respiratorii pe care le dă COVID-19, și alte părți ale corpului pot fi afectate de tulburări cardiovasculare. Echipa care s-a ocupat de studiu arată modul în care virusul atacă sistemul circulator sau vascular. Proteina S a virusului (cea care îi dă aspectul de „coroană”) atacă celulele receptoare ACE2 din corp, distrugând mitocondriile responsabile cu generarea energiei celulelor. Astfel, este afectat țesutul endotelial care protejează vasele de sânge, informează digi24.ro.

Asta se observase deja, dar ceea ce nu se cunoștea până acum era mecanismul exact și rolul proteinei S. Această proteină stă, de altfel, la baza tuturor vaccinurilor aflate în uz în prezent.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.