SăNăTATE

VIDEO Cum se efectuează Manevra Heimlich de salvare de la SUFOCARE


VIDEO Cum se efectuează Manevra Heimlich de salvare de la SUFOCARE

E.Ş. | 2023-04-28 21:53

Anual, multe persoane mor ca urmare a asfixiei produse din cauza unui corp strain blocat la nivelul cailor respiratorii. Acest tip de asfixie mecanica este considerata a fi a patra cauza de deces accidental la nivel mondial. Si totusi, exista o metoda simpla de a rezolva o asemenea problema - o tehnica pe care o poti aplica inclusiv pe tine insuti, daca te afli intr-o situatie limita in care nu are cine sa intervina.

Ce este manevra Heimlich?

Manevra Heimlich este o tehnica de prim ajutor care consta in ridicarea fortata a diafragmei - muschiul care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala si care este implicat in procesul de respiratie - si eliminarea fortata a aerului din plamani. Manevra Heimlich este folosita pentru eliminarea corpilor straini blocati la nivelul cailor respiratorii. Crucea Rosie recomanda, de asemenea, aplicarea a 5 lovituri la nivelul spatelui, dar unele institute medicale de nivel mondial descurajeaza folosirea lor. 

Cum se efectueaza manevra Heimlich?

Modul in care se efectueaza manevra Heimlich variaza in functie de pacient. In continuare vom discuta despre cum sa actionezi in cazul in care pacientul este:

- o persoana cu varsta mai mare de un an care nu este insarcinata;

- o gravida;

- un copil cu varsta mai mica de un an .

Retine faptul ca, inclusiv in cazul in care problema este rezolvata, corpul strain eliminat iar respiratia restabilita, pacientul trebuie sa beneficieze de asistenta medicala pentru a se verifica daca nu cumva exista leziuni la nivelul cailor respiratorii si a laringelui.

Manevra Heimlich generala

Primul lucru pe care il ai de facut este sa decizi daca manevra Heimlich este potrivita pentru persoana in cauza. In general, daca aceasta este constienta si tuseste, e posibil sa fie capabila sa elimine corpul strain singura. este nevoie de aplicarea manevrei Heimlich atunci cand:

- pacientul nu tuseste; pacientul nu poate sa vorbeasca sau sa respire;

- pacientul semnaleaza nevoia de ajutor, de obicei tinandu-se de gat cu ambele maini.

Daca mai exista macar o persoana care asista la aceasta scena, cere-i sa sune la numarul unic de urgenta. Daca esti singur cu pacientul, aplica manevra Heimlich, astfel:

- cere-i pacientului sa stea in picioare;

- aseaza-te in spatele pacientului;

- apleaca pacientul catre inainte si aplica 5 lovituri puternice in spate, intre omoplati, cu podul palmei;

- pune-ti bratele in jurul mijlocului pacientului;

- formeaza un pumn cu degetul mare in interior cu una dintre maini si aseaz-o fix deasupra buricului pacientului;

- prinde pumnul cu cealalta mana si apasa catre interior si catre in sus in acelasi timp. Efectueaza cinci asemenea compresii;

- repeta manevra Heimlich pana ce persoana poate respira sau poate tusi singura. 

Se poate intampla ca pacientul sa nu poata sta singur in pozitie verticala. In acest caz, aseaza-te calare peste corpul lui, in zona taliei, si apasa cu pumnul in maniera descrisa mai sus.

Manevra Heimlich pentru gravide

In cazul unei gravide, pumnul trebuie pozitionat ceva mai sus, la baza sternului. Daca pacienta este inconstienta, aseaz-o in pozitia culcat pe spate si incearca sa ii cureti caile respiratorii. Daca obiectul care ii blocheaza caile respiratorii nu poate fi indepartat, incepe manevrele de resuscitare pana la sosirea echipajului de urgenta


Galerie media:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.