SFATURI SI CURIOZITATI

Ce putem manca pentru a avea mai multă ENERGIE zi de zi


Ce putem manca pentru a avea mai multă ENERGIE zi de zi

PUTEREA24 | 2021-04-14 23:14

Pentru a putea duce la bun sfârșit toate sarcinile pe care le avem de îndeplinit pe parcursul unei zile, avem nevoie de energie. De multe ori, însă, simțim că nu mai avem putere sau poftă de muncă, iar acest lucru este pus și pe seama alimentației incorecte.

„Chiar dacă știm despre toate alimentele că ne oferă energie, e important de menționat că unele sunt mai eficiente decât altele. Mai exact, unele alimente conțin substanțe nutritive care ne cresc considerabil nivelul de energie și ne ajută să ne menținem vii concentrarea și vigilența pe tot pacursul zilei.

Bananele

Bananele pot reprezenta una dintre cele mai bune surse alimentare de energie. Conțin carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6, toate acestea contribuind la creșterea nivelului de energie.

Peștele gras

Somonul și tonul, spre exemplu, sunt surse bune de proteine, acizi grași și vitamine din grupa B. Asta îi transformă în alimente-minune perfecte de inclus în dieta de zi cu zi. S-a demonstrat prin studii științifice faptul că acizii grași omega-3 reduc inflamația, care este o cauză comună a oboselii. În plus, vitamina B12 contribuie la producerea celulor roșii din sânge și la mai buna absorbție a fierului în organism. Nivelurile optime de celule roșii și fier pot reduce oboseala și pot crește energia”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

„Orezul brun

Este un aliment foarte nutritiv. În comparație cu orezul alb, este mai puțin procesat și are o mai mare valoare nutritivă sub formă de fibre, vitamine și minerale. O jumătate de cană (50 grame) de orez brun conține 2 grame de fibre și oferă o mare parte din cantitatea zilniă recomandată de mangan. Acesta din urmă este un mineral care ajută enzimele să descompună carbohidrații și proteinele pentru a genera energie.

Cartofii dulci

Pe lângă faptul că sunt delicioși, ne oferă un boost de energie. O porție de 100 de grame de cartofi dulci conține până la 25 de grame de carbohidrați complecși, 3.1 grame de fibre, 25% din cantitatea zilnică recomandată de mangan și 564% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Organismul îi digeră încet, ceea ce îi face să fie o sursă constantă de energie”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

„Ouă

Sunt nu doar foarte sățioase, ci ne ajută să căpătăm energia de care avem nevoie pentru întreaga zi. Știm despre ouă că sunt bogate în proteine, iar asta înseamnă că reprezintă o sursă constantă și susținută de energie. De asemenea, ouăle conțin leucină, un aminoacid ce stimulează nivelul de energie.

Mere

Merele sunt poate cele mai populare fructe din lume și reprezintă o sursă bună de carbohidrați și fibre. Datorită conținutului bogat de zaharuri și fibre naturale, merele ne furnizează energie într-un mod lent și susținut. În plus, sunt fructe extrem de bogate în antioxidanți”, mai adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

„Apa

Apa înseamnă viață. Ea are un rol important în multe funcții celulare, inclusiv în producția de energie. Dacă nu consumăm destulă apă ajungem la deshidratare, iar asta poate încetini funcțiile corporale, dându-ne senzația de lene și oboseală. E important să consumăm apă în mod regulat pe tot parcursul zilei.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră are un conținut mai mare de cacao decât cea obișnuită sau cea cu lapte. S-a dovedit că antioxidanții din cacao au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea fluxului de sânge în întregul corp. Acest lucru ajută ca oxigenul să ajungă la creier și mușchi, îmbunătățindu-le funcțiile. În plus, asta ajută la reducerea oboselii și îmbunătățirea stării de spirit. Ciocolata neagră conține, de asemenea, compuși stimulatori, cum ar fi teobromina și cofeina, care s-au dovedit a spori energia”, este de părere Gianluca Mech.

„Goji

Fructele de goji sunt cunoscute deja de secole pentru beneficiile multiple pentru sănătate. Sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Ajută la o digestie mai bună și eliberează constant energie pe parcursul zilei. Ele sunt ușor de consumat în iaurt, smoothie sau pur și simplu crude.

Quinoa

Este cunoscută pentru conținutul ridicat de proteine, carbohidrați și fibre dietetice, precum și pentru numeroasele sale vitamine și minerale. Chiar dacă acest superaliment are un conținut ridicat de carbohidrați, are un indice glicemic scăzut. Asta înseamnă o asimilare mai lentă a carbohidraților, ceea ce se traduce printr-o sursă susținută de energie. În plus, quinoa este bogată în mangan, magneziu și folat”, spune nutriționistul Gianluca Mech.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.