SFATURI SI CURIOZITATI

Cercetătorii avertizează: Hârtia igienică este toxică


Cercetătorii avertizează: Hârtia igienică este toxică

PUTEREA24 | 2023-03-14 11:00

Cercetările arată că deșeurile aruncate în toalete și trimise la stațiile de epurare sunt probabil responsabile de o sursă semnificativă de poluare a apei. Toată hârtia igienică din întreaga lume care a fost verificată pentru detectarea substanțelor toxice „veșnice” conținea acești compuși, iar deșeurile aruncate în toalete și trimise la stațiile de epurare a apelor uzate creează probabil o sursă semnificativă de poluare a apei, conform unei noi cercetări citate de The Guardian.

Odată ajunse în stația de epurare, substanțele chimice pot fi împachetate în nămolul de canalizare care este în cele din urmă împrăștiat pe terenurile cultivate ca îngrășământ sau vărsat în cursurile de apă.

"Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potențial majoră de PFAS (substanțe chimice perfluoroalchilate) care intră în sistemele de tratare a apelor uzate", au scris autorii studiului.

PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 14.000 de substanțe chimice utilizate în mod obișnuit pentru a face mii de produse de consum să reziste la apă, pete și căldură. Acestea sunt numite "substanțe chimice veșnice" deoarece nu se descompun în mod natural și sunt legate de cancer, complicații fetale, boli hepatice, boli renale, tulburări autoimune și alte probleme grave de sănătate.

Ștergerea la fund, potențial toxică

Studiul a verificat 21 de mărci importante de hârtie igienică din America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală și America de Sud, dar nu a menționat numele mărcilor.

Raportul revizuit de colegi de la Universitatea din Florida nu a luat în considerare implicațiile pentru sănătate ale oamenilor care se șterg cu hârtie igienică contaminată. PFAS poate fi absorbit cutanat, dar nu există cercetări privind modul în care ar putea pătrunde în organism în timpul procesului de ștergere. Cu toate acestea, această expunere este "cu siguranță merită investigată", a declarat David Andrews, cercetător senior la Environmental Working group, un grup non-profit de sănătate publică care urmărește poluarea cu PFAS.

Mărcile care au folosit hârtie reciclată au avut la fel de mult PFAS ca și cele care nu au folosit-o, și s-ar putea ca PFAS să nu poată fi evitat în hârtia igienică, a declarat Jake Thompson, autorul principal al studiului și student la Universitatea din Florida.

"Nu mă grăbesc să îmi schimb hârtia igienică și nu spun că oamenii ar trebui să nu mai folosească sau să reducă cantitatea de hârtie igienică pe care o folosesc", a adăugat el. "Problema este că identificăm o altă sursă de PFAS, iar acest lucru evidențiază faptul că substanțele chimice sunt omniprezente."

Cum ajung chimicalele pe hârtia igienică

Nivelurile de PFAS detectate sunt suficient de scăzute pentru a sugera că substanțele chimice sunt folosite în procesul de fabricație pentru a împiedica pasta de hârtie să se lipească de utilaje, a declarat Thompson. PFAS sunt adesea folosite ca lubrifianți în procesul de fabricație, iar unele dintre substanțele chimice sunt în mod obișnuit lăsate pe sau în bunuri de consum.

Într-o declarație pentru WSVN din Florida, un grup comercial care reprezintă industria hârtiei igienice a declarat că niciun PFAS nu este adăugat în hârtia igienică. Thompson a declarat că "dovezile par să sugereze contrariul", deși este posibil să fie adevărat că PFAS nu sunt adăugate în mod intenționat.

"Companiile ar putea să nu fie conștiente de faptul că este folosit, deoarece ar putea proveni de la producătorul instrumentelor pe care le folosesc", a spus el.

Cercetătorii au detectat șase compuși PFAS, cu 6:2 diPAP reprezentând cele mai ridicate niveluri. Acest compus nu a fost studiat în mod robust, dar este legat de disfuncția testiculară. De asemenea, studiul a descoperit că PFOA, un compus foarte toxic, și 6:2 diPAP se pot transforma în PFOA odată ce se află în mediul înconjurător.

Americanul mediu folosește 57 de kilograme de hârtie igienică pe an și peste 19 miliarde de kilograme de hârtie igienică sunt aruncate în fiecare an în SUA. Studiul a verificat, de asemenea, apele reziduale de la opt stații de tratare a apelor uzate și a constatat că este probabil ca 6:2 diPAP din hârtia igienică să reprezinte o mare parte din compusul găsit în apele reziduale.

Cu toate acestea, PFAS sunt atât de răspândite încât este dificil să se stabilească cu precizie sursa lor, ceea ce vorbește despre problema mai largă legată de utilizarea pe scară largă a acestor substanțe chimice, a declarat Thompson.

"Ca societate, trebuie să decidem ce să facem în legătură cu această problemă", a spus el.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.