SFATURI SI CURIOZITATI

Legătura nebănuită dintre insomnie, fumat, obezitate și DEMENȚĂ


Legătura nebănuită dintre insomnie, fumat, obezitate și DEMENȚĂ

E.Ş. | 2021-05-03 22:15

Noile descoperiri au arătat că persoanele cu vârste între 50-70 de ani care dorm doar câteva ore pe noapte, în mod regulat, au un risc de 30% mai mare de apariție a demenței. Cercetările nu demonstrează că lipsa somnului duce la apariția demenței, ci că poate contribui la aceasta.

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Nu s-a cercetat dacă creșterea numărului de ore dormite pe perioada nopții ar reduce riscul de demență. Însă una dintre ipoteze este că demența apare din cauză lipsei somnului care ar diminua procesul de eliminare a deșeurilor toxice din creier.

„Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței”, a declarat dr. Séverine Sabia, autor al studiului efectuat de Universitatea din Paris.

„Nu pot spune că durata somnului este o cauză a demenței, dar ar putea contribui la dezvoltarea acesteia”, a adăugat Sabia.

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj al unui studiu numit Whitehall II, din cadrul instituției University College London. Studiul a fost inițiat în 1985 și a vizat sănătatea și stilul de viață a peste 10.000 de voluntari englezi. Echipa de cercetători francezi a analizat 8.000 de participanți la studiu care au raportat modele lor de somn.

Pe parcursul a 25 de ani, 521 dintre participanți au dezvoltat demență. Mulți dintre aceștia au fot diagnosticați la finele anilor 1970. În cazul respondenților care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte, atunci când aveau 50-60 de ani, creștea cu 30% riscul de a dezvolta demență; spre deosebire de cei care dormeau în mod repetat câte șapte ore pe noapte.

Aceste constatări au avut loc după ce o echipă de cercetători de nivel internațional a raportat că somnul întrerupt ar putea dubla riscul de a muri din cauza unor boli de inimă, în cazul femeilor.

Alți factor de risc

Fumatul, alcoolul și obezitatea sunt și ele factori de risc al demenței. Iar șansele de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta. Demența ar afecta una din 14 persoane de peste 65 de ani. Riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență vasculară se dublează la fiecare cinci ani, la persoanele care au peste 65 de ani. Acest studiu ne poate ajuta să producem schimbări considerabile pentru a preveni demența.

„Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne îmbunătăți somnul, să evităm alcoolul în exces și cofeina și să descoperim o rutină care funcționează pentru noi”, spune dr. Liz Coulthard, lector specializat în neurologia demenței, la Universitatea din Bristol.

„Primele semne ale bolii Alzheimer apar în creier cu 20 de ani înainte ca aceasta să fie detectabilă. Ar putea fi posibil ca un somn scurt să fie un semn timpuriu”, afirmă Robert Howard, profesor de psihiatrie la University College London, citat de .

Dacă vrei să ai o noapte liniștită citește . Descoperim tot mai mult cât de important este somnul pentru sănătatea corpului și minții noastre. De aceea trebuie să îi acordăm locul cuvenit în „noapte”.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.