SOCIAL

Când devine obligatorie montarea REPARTITOARELOR


Când devine obligatorie montarea REPARTITOARELOR

E.Ş. | 2023-02-02 19:00

Românii care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați prin lege să-și monteze repartitoare de căldură pentru a măsura consumul de energie termică. Potrivit unei legi adoptate de președintele Klaus Iohannis în ianuarie 2023, toți consumatorii trebuie să monteze repartitoare până pe 31 decembrie 2023.

Montarea repartitoarelor de căldură se face pe fiecare calorifer în parte. Montarea este obligatorie atât în cazul apartamentelor de locuit, cât și în cazul sediilor de firme.

Repartitoarele au rolul de a măsura câtă energie termică se consumă într-o lună. Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară căldura dată de calorifer și altul aerul cald din cameră.

Aparatul înregistrează consumul doar în cazul în care, temperatura radiatorului este mai mare decât temperatura aerului din cameră. Așadar, nu contează dacă în încăpere există și o altă sursă de încălzire, de exemplu o aerotermă.

Repartitoarele pot fi montate doar de firmele autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe .

Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 și 70 de lei. Însă, pe lângă asta, cetățenii trebuie să plătească și citirea lunară care este între 2 și 7 lei pentru fiecare calorifer.

Până la data de 31 decembrie 2023, toţi cei care primesc încălzire centralizată de la rețeaua de termoficare trebuie să-și monteze repartitoare de căldură.

Cei care refuză să-și monteze repartitoare de căldură riscă o amendă de până la 1.000 de lei.

De asemenea, din 2027, cei care au deja repartitoare, dar care nu se pot citi de la distanță trebuie să le înlocuiască.

Sursa:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.