SOCIAL

Ce AMENDĂ puteți lua dacă nu aveți parbrizul mașinii curat


Ce AMENDĂ puteți lua dacă nu aveți parbrizul mașinii curat

PUTEREA24 | 2023-01-27 23:57

Șoferii care nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care se deplasează vor putea fi sancționați cu amenzi de aproape 1.200 de lei. În această categorie pot fi incluși și șoferii care nu curăță zăpada de pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, iar acest lucru are efect asupra vizibilității.

Concret, din 2022, Codul rutier stabilește că “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” reprezintă contravenție.

Aceasta poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Cu toate că legislația în vigoare nu stabilește clar situațiile în care se pot da astfel de amenzi, necurățarea completă a zăpezii depuse pe geamuri restrânge sau estompează vizibilitatea, ceea ce poate duce la amendare.

Totodată, aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

În plus, nu doar geamurile trebuie curățate în această perioadă, ci și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Astfel, potrivit Codului rutier, și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare poate fi sancționată de polițiști, citeaza .

Doar că, în acest caz, amenzile sunt mai mici decât în cazul necurățării geamurilor mașinii. Mai exact, în cazul în care circulă cu numerele de înmatriculare murdare, șoferii riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.