SOCIAL

Concentraţia Fierului, DEPĂȘITĂ de trei ori pe râul Bistriţa


Concentraţia Fierului, DEPĂȘITĂ de trei ori pe râul Bistriţa

PUTEREA24 | 2023-05-14 18:10

Concentraţia fierului din râul Bistriţa este de trei ori mai mare la intrarea în judeţul Neamţ, ca urmare ca poluării produse de la fosta platformă minieră Isipoaia din judeţul Suceava.

"Conform interpretării rezultatelor în secţiunea ieşire - judeţul Suceava, intrare - judeţul Neamţ, pe râul Bistriţa rezultă o depăşire a fierului de trei ori, respectiv 1,566 în loc de 0,5 şi o uşoară depăşire a manganului, respectiv 0,136 în loc de 0,1", a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă, în urma analizei efectuate, duminică, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

În cadrul şedinţei s-a hotărât prelevarea periodică de probe şi analizarea lor în laborator, inclusiv pentru radioactivitate, scrie Agerpres.

Consumul de peşte provenit din mai multe localităţi riverane râului Bistriţa, în apropiere de graniţa cu judeţul Suceava, a fost restricţionat.

Totodată, în aceleaşi localităţi s-au impus interdicţii ca animalele să fie adăpate din râul Bistriţa, iar apa să fie folosită la irigaţii.

Râul Bistriţa a fost poluat, sâmbătă seara, cu ape de mină provenite de la fosta platformă minieră Isipoaia - judeţul Suceava.

Sesizarea către autorităţile nemţene a fost făcută de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava care au constatat că, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, apa are o culoare cărămizie.

Cursul de apă era afectat pe un tronson cu o lungime de aproximativ trei kilometri.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistrița, în județul Neamț. Poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

"Unda de poluare se propaga pe raza județelor Suceava și Neamț. Nivelul crescut al debitului râului Bistrița asigură diluția. Au fost anunțați reprezentanții Hidroelectrica pentru a prelua o parte și în Izvorul Muntelui", spun reprezentanții Apele Române.

"În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă", transmite Ministerul Mediului, potrivit .

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.