SOCIAL

Mai multe zile LIBERE pentru români dacă sărbătorile se suprapun cu weekendul


Mai multe zile LIBERE pentru români dacă sărbătorile se suprapun cu weekendul

E.Ş. | 2022-05-13 21:18

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează și care se suprapun cu zilele de sâmbătă și duminică ar putea rezulta în zile libere imediat după weekend, conform unui nou proiect de lege.

Propunerea mai multor parlamentari, dintre care 26 sunt deputați PNL și doi deputați PSD, ar modifica și completa articolul 139, alineatul doi, din legea 53/2003 a Codului Muncii.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal,” prevede proiectul, potrivit Agerpres.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii,” au motivat inițiatorii proiectului, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

Potrivit acestora, „legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”.

Ei au exemplificat că, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouă zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de șase în weekend.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea două zile libere legale în plus faţă de 2021, când șapte dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de opt în weekend,” au spus iniţiatorii.

Aceştia au adăugat că „se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.