SOCIAL

Prețuri mai MARI, vânzări mai multe. Românii au cumpărat cu 10% mai multă benzină și motorină


Prețuri mai MARI, vânzări mai multe. Românii au cumpărat cu 10% mai multă benzină și motorină

E.Ş. | 2022-07-07 18:37

Vânzările de benzină şi motorină au crescut cu 10% în primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă preţurile au crescut cu aproape 40%.

În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută – cu 5,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 7,3%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la carburanți: vânzarea carburanţilor pentru autovehicule a crescut cu aproape 10%, deși prețurile sunt cu 33-40% mai mari decât în urmă cu un an, notează .

În primele cinci luni din an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7%, față de anul trecut, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentre autovehicule în magazine specializate (+10,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%).

În același interval, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,3%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea s-a datorat mai ales creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,5%), vânzările de produse nealimentare (+6,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,2%).

În luna mai 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna aprilie 2022, atât ca serie brută cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%.

Faţă de luna mai 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în luna mai 2022 a crescut atât ca serie brută cu 8,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.