SOCIAL

Prețurile excesive vor fi LIMITATE! Cum se va combate SPECULA


Prețurile excesive vor fi LIMITATE! Cum se va combate SPECULA

E.Ş. | 2022-05-11 19:23

Guvernul e gata să aprobe o ordonanță pentru a combate specula. Astfel, statul va avea un instrument prin care va putea interveni și limita creșterile de prețuri la produse de bază, în situații de criză.

„Ordonanța propune să creeze statului un instrument pentru a interveni în situații excepționale, când piața nu funcționează bine. Nu vorbim de situații obișnuite, ci de criză când sunt disfuncționalități în funcționarea pieței. Pentru produsele care reprezintă un risc de activitate speculativă vom putea interveni pentru a limita creșteri de prețuri excesive sau a forța companiile să reducă stocurile, să crească comercializarea. Fie să producă mai mult, fie să reducă stocurile pe care le-au acumulat”, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a precizat că amenzile nu sunt foarte mari pentru activitate speculativă. Dar ceea ce e important sunt măsurile adiacente, faptul că ANPC poate opri funcționarea unor companii. Consiliul Concurenței poate obliga companiile să reducă stocurile sau să reducă prețurile. ANPC poate să dispună și confiscări.

Bogdan Chirițoiu a spus că pandemia a fost un exemplu de situație excepțională care ar fi necesitat un astfel de cadru legislativ:

„Sunt situații, pandemia e exemplul cel mai clar. Eu am simțit nevoia de a avea un instrument de genul acesta. Am constatat că a crescut prețul la măști, la dezinfectanți. Erau companii care încercau să strângă aceste produse și să le crească prețul, prin comercializarea online. Nici noi, nici ANPC nu am avut niște pârghii eficace de intervenție”.


Galerie media:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.