SOCIAL

Studiu: Nouă din zece români, pedepsiți FIZIC de părinți și profesori în copilărie


Studiu: Nouă din zece români, pedepsiți FIZIC de părinți și profesori în copilărie

E.Ş. | 2023-01-26 22:06

Nouă din zece români confirmă că, în copilărie, au fost pedepsiți fizic de părinți și profesori, potrivit unui studiu recent. Din păcate, multe din metodele cu care adulții alegeau în trecut să își constrângă copiii, fac parte în continuare din normal.

Un studiu recent, realizat de compania de cercetare de piață Daedalus, arată că nouă din zece români adulți au fost pedepsiți fizic în copilărie, în familie și la școală. Cei mai mulți, înainte de anii 90.

În topul corecțiilor aplicate acasă sunt palmele la fund sau după cap, pe care le au primit peste 62%, apoi țipetele și jignirile, peste 40% dintre cei chestionați le-au suportat, și mai bine de o treime au fost loviți cu cureaua. Și la scoală, pe vremuri, copiii aveau parte de agresiuni de la lovit cu rigla peste palme, peste 56%, până la urecheli, trași de perciuni, pus la colț, peste 45%.

Există, totuși, o diferență. Dacă înainte de Revoluție, copiii erau pedepsiți preponderent fizic, după 1990, adulții au apelat mai mult la agresiune verbală și emoțională asupra copiilor. Psihologii atrag atenția că modul în care ne comportăm cu cei mici afectează mai mult decât ne imaginăm felul în care ei vor crește ca adulți.

Chiar dacă pedepsele fizice sunt mai rare în ultimii ani și asta pentru că putem fi trași la răspundere mai ușor decât în trecut, pentru mulți atitudinea rămâne aceeași. Patru din zece români consideră că pedepsele sunt benefice pentru copii, arată același studiu.

Psihologii atrag atenția că felul în care ne purtăm cu copiii noștri contează mai mult decât ne imaginăm.

Toate lucrurile pe care le-am trăit când eram mici ne afectează într-un fel sau altul și ies la iveală, mai departe, în viața de adult. Felul în care ne vorbesc și ne tratează părinții, învățătorii ori ceilalți adulți care apar în viața noastră când suntem copii, rămân în subconștientul nostru și ajung să definească modul în care vom fi noi mai departe ca adulți.

Așadar, un copil crescut într-un mediu în care părintele comunică și îi explică unde și de ce a greșit, are șanse mai mari să devină un adult echilibrat, capabil să se descurce singur în viață.

Sursa:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.