SOCIAL

UNICEF: Copiii români, printre ultimii din Europa la sănătate fizică și competențe intelectuale


UNICEF: Copiii români, printre ultimii din Europa la sănătate fizică și competențe intelectuale

E.Ş. | 2020-09-03 17:53

Prea mulţi copii din ţările dezvoltate nu deţin competenţe la matematică şi citire de bază şi sunt afectaţi de o stare de sănătate mintală şi emoţională precară şi de obezitate, conform unui raport al Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) publicat joi, citat de agenţia DPA. Copiii români sunt printre ultimele locuri din Europa.

Aproximativ 40% dintre copiii din ţările bogate nu deţin abilităţi academice de bază la citire şi matematică până la vârsta de 15 ani, cei din Bulgaria, România şi Chile fiind cel mai puţin competenţi, potrivit UNICEF.

România ocupă locul patru în ceea ce priveşte bunăstarea psihică, dar se situează pe unul dintre ultimele locuri în privinţa sănătăţii fizice şi a competenţelor.

De asemenea, potrivit raportului, ţara noastră se situează pe locul al treilea în ceea ce priveşte satisfacţia de viaţă la vârsta de 15 ani (85% fiind mulţumiţi de viaţa lor), după Olanda (90%) şi Mexic (86%).

Ţara noastră, alături de Bulgaria, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc în clasamentul competenţelor la citire şi matematică.

România se situează, însă, pe primul loc în ceea ce priveşte abilităţile sociale, fiind una dintre cele şapte ţări în care circa patru din cinci copii au declarat că îşi fac prieteni cu uşurinţă.

Raportul este bazat pe date prelevate înainte de pandemia de coronavirus nou, UNICEF avertizând că această criză reprezintă o ameninţare substanţială la adresa stării de bine a copiilor.

''Multe dintre cele mai bogate ţări - care deţin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie bună - nu reuşesc să realizeze acest lucru pentru copii'', a declarat Gunilla Olsson, director al biroul de cercetare UNICEF - Innocenti.

''Dacă guvernele nu adoptă măsuri rapide şi decisive pentru a asigura bunăstarea copiilor în cadrul răspunsului lor la pandemie, ne putem aştepta în continuare la creşterea ratelor de sărăcie infantilă, la deteriorări mintale şi fizice, precum şi la adâncirea decalajului privind competenţele în rândul copiilor'', a adăugat Olsson, conform .



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.