SPECIAL

Cine este fotograful român care a câștigat premiul Pulitzer


Cine este fotograful român care a câștigat premiul Pulitzer

PUTEREA24 | 2023-05-09 13:46

Un fotograf român a câștigat premiul Pulitzer. Este vorba despre Vadim Ghirda, care împreună cu colegii săi Bernat Armangue, Emilio Morenatti, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Rodrigo Abd, a făcut parte din echipa Associated Press care a câştigat premiul Pulitzer la categoria „breaking news photography”.

Associated Press a primit această distincție pentru fotografie de ştiri de ultimă oră, ca recunoaştere a 15 imagini care au redat în timp real bilanţul uman devastator al războiului din Ucraina. AP a câştigat şi premiul pentru jurnalism în serviciu public despre asediul Mariupolului, Ucraina.

Pachetul câştigător de fotografii de ştiri de ultimă oră a inclus o imagine a echipelor de salvare care transportă o femeie însărcinată - care mai târziu a murit - prin terenurile distruse ale unei maternităţi din oraşul ucrainean Mariupol, în urma haoticului atac rusesc.

O altă fotografie a arătat ocuparea brutală timp de o lună de către Rusia a oraşului Bucha într-o natură moartă înfiorătoare - un câine care stă lângă cadavrul unei femei în vârstă care a fost ucisă.

Premiile Pulitzer i-au onorat pe cei mai buni în jurnalism la 15 categorii, precum şi în opt categorii artistice concentrate pe cărţi, muzică şi teatru. Câştigătorul serviciului public primeşte o medalie de aur. Toţi ceilalţi câştigători primesc 15.000 de dolari.

Vadim Ghirda a mai câştigat în 2017 premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Singles” cu o imagine a imigranţilor care traversau un râu pentru a ajunge în Macedonia din Grecia, scrie News.ro. Imaginea înfăţişa o femeie care este susţinută de doi bărbaţi în timp ce traversau râul, pe 14 martie 2016. 

Foto: World Press Photo

 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.