SPECIAL

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie


Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie

E.Ş. | 2022-12-26 23:13

Sfântul Ștefan a fost întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli.

Pe data de 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, îi serbăm pe toți cei care poartă numele de Ștefan. Potrivit datele din 2020 de la Ministerul Afacerilor Interne, numele Sfântului Ştefan era purtat de aproximativ 422.000 de români, dintre care:

305.000 sunt bărbaţi;

117.000, femei.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ștefan

Dintre bărbaţi, 273.000 poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, 3.300 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel, 1.000 care au numele Ștefănuț şi pe 580 îi cheamă Fane.

Dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefania, 22.630 sunt Ştefana şi 9.193 Fănica. Semnificația numelui Ștefan Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”. Sfântul, Ștefan a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan

În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan.

Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mult timp cu persoane orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt bine-venite în această zi.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.