SPECIAL

Cum a ajuns 1 Aprilie să fie sărbătorită ca ”Ziua Păcălelilor”. Tradiții și superstiții


Cum a ajuns 1 Aprilie să fie sărbătorită ca ”Ziua Păcălelilor”. Tradiții și superstiții

E.Ş. | 2023-03-31 23:20

1 Aprilie e supranumită și „Ziua Păcălelilor” și milioane de oameni din întreaga lume fac farse sau cad victima glumelor și farselor. Puțini știu că există și câteva superstiții de 1 Aprilie.

1 Aprilie este considerată Ziua Păcălelilor și ea nu este sărbătorită doar în România.

Francezii, de exemplu, sunt cei care susțin că acest obicei ar fi apărut prima dată la ei, în anul 1564, după ce Carol al IX-lea stabilise ca prima zi a anului să fie pe 1 ianuarie şi nu pe 1 aprilie, conform calendarului iulian.

Francezii obișnuiesc să-și păcălească prietenii lipindu-le un pește de hârtie pe spate, iar când cineva descoperă farsa, acesta trebuie să strige „Poisson d’Avril”! (Ziua păcălelilor).

În România, acest obicei a apărut abia în secolul al XIX-lea, când oamenilor li s-a părut amuzantă ideea de a păcăli și a se lăsa păcăliți.

Superstiții de 1 Aprilie

Potrivit superstițiilor, păcălelile trebuie să fie făcute înainte de prânz, iar cel care le face după-amiază va avea ghinion tot anul în curs.

Și cei care nu știu că accepte farsa cu zâmbetul pe buze vor fi urmăriți de ghinion tot anul. În plus, bărbații păcăliți de o femeie frumoasă, de Ziua Păcălelilor, vor ajunge să o ia de nevastă.

Dacă refuzați să puneți la cale propria farsă pentru cei apropiați, riscați să fiți păcăliți pentru tot restul anului.

Tradiția mai spune că cei născuți pe 1 Aprilie vor fi norocoși în afaceri, dar vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc.

Îndrăgostiții nu ar trebui să se căsătorească pe data de 1 Aprilie, pentru că mariajul nu va funcționa sau pentru că femeia va fi „cocoșul” în familie.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.