SPECIAL

Cum arată prima imagine cu o PLANETĂ în afara sistemului nostru solar


Cum arată prima imagine cu o PLANETĂ în afara sistemului nostru solar

E.Ş. | 2022-09-01 22:11

Telescopul spațial James Webb a surprins prima imagine directă a unei exoplanete îndepărtate, o lume extraterestră din afara sistemului nostru solar. Este vorba de exoplaneta HIP 65426 b, un gigant gazos de până la 12 ori mai mare decât Jupiter, care se află la aproximativ 385 de ani lumină de Pământ, potrivit The Independent.


Cum arată prima imagine cu o PLANETĂ în afara sistemului nostru solar

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) din Statele Unite a dezvăluit descoperirea, care face parte dintr-un studiu în derulare, însă rezultatele nu au fost încă verificate de alți oameni de știință și nu au fost publicate într-un jurnal științific.

„Acesta este un moment de transformare, nu numai pentru Webb, ci și pentru astronomie în general”, a spus Sasha Hinkley, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Exeter din Marea Britanie și principalul cercetător din echipa care studiază exoplaneta.

HIP 65426 b a fost descoperită pentru prima dată în 2017 de către Observatorul European de Sud din Chile, care a văzut exoplaneta în lungimi de undă scurte ale luminii infraroșii; lungimile de undă mai mari ale luminii infraroșii sunt blocate de atmosfera Pământului pentru telescoapele de la sol. Fiind amplasat în spațiu, Webb este capabil să acceseze mai mult din spectrul infraroșu și să vadă mai multe detalii ale planetelor îndepărtate.

Imaginile surprinse de Webb nu sunt primele imagini directe cu exoplanete (telescopul spațial Hubble reușind să surprindă alte lumi extraterestre), iar oamenii de știință sunt convinși că nu vor fi nici ultimele.

„Sunt mult mai multe imagini ale exoplanetelor care vor urma, care vor modela înțelegerea noastră generală a fizicii, chimiei și formării lor. S-ar putea chiar să descoperim și planete necunoscute anterior”, a spus cercetătorul Aarynn Carter de la Universitatea din California, Santa Cruz, care a analizat noile imagini Webb ale HIP 65426 b.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.