SPECIAL

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: „Sărbătoarea Cincizecimii este o sărbătoare permanentă a Bisericii”


Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: „Sărbătoarea Cincizecimii este o sărbătoare permanentă a Bisericii”

P24 | 2021-06-20 11:37

Sărbătoarea Cincizecimii (Rusaliile) este o sărbătoare permanentă a Bisericii, care este plină de darurile bogate ale Duhului Sfânt, le-a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenţi duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.

"Sărbătoarea Cincizecimii este o sărbătoare permanentă a Bisericii. Noi credem că Biserica este plină de Duhul Sfânt, aşa cum s-a şi spus în veacurile de început de către un mare scriitor bisericesc care afirma că Biserica este plină de Preasfânta Treime. Iar noi afirmăm că Biserica este plină de darurile bogate ale Duhului Sfânt pe care le primim prin Sfânta Liturghie, prin Tainele Bisericii, prin agheasma pe care o săvârşim, mai ales în ziua de Bobotează, atunci când ridicăm inimile şi mâinile noastre către cer şi cerem venirea Duhului Sfânt care sfinţeşte toate şi care sfinţeşte şi apa respectivă", a spus arhiepiscopul, la slujba din ziua Cincizecimii, oficiată în condiţiile stării de alertă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, informează Agerpres.

Ierarhul a accentuat că Biserica este plină de darurile Duhului Sfânt.

"Cum a fost rourată de darurile Duhului Sfânt casa de pe Muntele Sion, în care se aflau ucenicii care au primit Duhul sfânt sub chipul limbilor de foc, ne rugăm ca să primim mereu binecuvântarea Duhului Sfânt prin lucrarea Sfintelor Taine, a Sfintei Liturghii şi, în general, prin întreaga lucrare sfinţitoare a Bisericii. Ne rugăm ca Duhul Sfânt să călăuzească Biserica, pe slujitorii ei, pe credincioşii care o compun şi ne rugăm de asemeni ca Duhul Sfânt să mângâie sufletele noastre. El este 'Mângîietorul", duhul Adevărului, care de la Tatăl purcede, este duhul care dă viaţă, duhul care restaurează pe omul căzut, pe noi, cei risipiţi şi care ajută ca Biserica să meargă înainte, cum spuneam, rourată sau plină de darurile Duhului Sfânt", a încheiat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Credincioşii ortodocşi prăznuiesc duminică, la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceştia au început să propovăduiască.

În această zi s-a întemeiat Biserica lui Hristos, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, cei care L-au însoţit în timpul vieţii Sale pământeşti pe Iisus Hristos. În acest fel Sfinţii Apostoli au fost întăriţi pentru a duce vestea cea bună, Sfânta Evanghelie, în toată lumea, pentru a se face auziţi şi crezuţi de atâta lume că puterea nu era de la ei, ci de la Dumnezeu.

Împreună cu Paştele, Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creştină, fiind prăznuită încă de pe vremea apostolilor.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.