SPECIAL

„Frontiers in Conservation Science”: Pământul a intrat în a 6-a eră a extincției sale!


„Frontiers in Conservation Science”: Pământul a intrat în a 6-a eră a extincției sale!

Marian Gârleanu  | 2021-04-02 12:41

„Schimbările climatice artificiale degradează ecosistemele și distrug speciile într-un ritm de la care oamenii de știință au ajuns la concluzia că trăim în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă”, scrie prestigioasa revistă științifică americană Frontiers in Conservation Science, citând rezultatele lucrărilor unui grup de oameni de știință.

Extincția a dus în ultima vreme la o scădere marcantă a abundenței și diversității organismelor mari. Acest fenomen apare atunci când rata de dispariție crește rapid în comparație cu rata de formare a speciilor. De când a apărut viața pe Pământ, planeta noastră a suferit 5 evenimente de dispariție în masă, când 50% din speciile de plante și animale au dispărut.

În majoritatea extincțiilor majore, cca 70-95% din speciile de plante, animale și microorganisme care existau odinioară pe planetă au dispărut. Cea mai recentă (și cea mai cunoscută) dispariție majoră a avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid uriaș s-a prăbușit pe Pământ provocând dispariția a 75% din  viața de pe Pământ, inclusiv dinozaurii.

 

Cauza celui de-al 6-lea eveniment major de dispariție

 

Oamenii de știință cred că Pământul este pe calea celei de-a 6-a extincții majore, iar acest lucru este un adevăr științific incontestabil. Motivul principal este cauzat de degradarea accentuată a mediului. ”Aceasta este o problemă pe care o cunoaștem de mult timp, dar rămânem indiferenți și o trecem cu vederea”, este concluzia echipei de cercetare. Echipa de cercetare formată din 17 ecologi și climatologi de vârf care au cercetat aproximativ 150 de lucrări de la universități de top din lume privind schimbările de mediu, consideră că este necesar să se ridice nivelul de prognozare a  dezastrului artificial provocat de om.

Condițiile de mediu se schimbă într-o direcție mult mai periculoasă decât credem, așa că în doar câteva decenii, aproximativ 20% din toate speciile de pe Terra vor fi amenințate cu dispariția.

Potrivit profesorului Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders din Australia, amploarea amenințării la adresa biosferei și a tuturor formelor sale de viață este atât de mare încât oamenii încă nu pot percepe profunzimea completă a problemelor actuale, inclusiv experții care dețin o mulțime de informații.

În opinia experților, această situație este cauzată de degradarea solului, pe măsură ce populația continuă să crească, creșterea producției de compuși sintetici periculoși și materiale plastice de unică folosință, exacerbată de toxicitatea crescândă a Pământului.

 

A șasea dispariție are loc mult mai repede decât s-a prevăzut

Oamenii de știință ne-au avertizat în mod repetat de-a lungul anilor că suntem în mijlocul celei de-a 6-a extincții majore a Pământului. Pericolul este că, cele 5 extincții majore anterioare au fost cauzate de dezastre naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice și meteoriții care se prăbușesc în Pământ. Cu toate acestea, doar de cea de-a 6-a extincție majoră, vinovatul responsabil de dispariția pe scară largă a animalelor, este omul.

Alarmant este ritmul la care se produce cea de-a 6-a Mare Extincție de pe Pământ este care este mult mai rapid decât orice prognoză, cel puțin în ultimele decenii, potrivit ultimelor cercetări publicate în revista științifică. Proceedings of the American National Academy of Sciences (PNAS).

Profesorul Gerardo Ceballos González, unul dintre autorii studiului, a spus că aproximativ 173 de specii au dispărut din 2001 până în 2014.

"Au existat 173 de specii care au dispărut. Rata de dispariție este de 25 de ori mai rapidă decât în condițiile normale de evoluție ale naturii. Dacă au fost numărate în ultimii 100 de ani, mai mult de 400 de specii de vertebrate au dispărut", principalul motiv este omul. Între timp, acest proces durează în mod normal cel puțin 10.000 de ani. Este doar vina noastră”, a subliniat profesorul Gerardo.

În special, acest proces se desfășoară mai repede și mai intens, deoarece oceanele se încălzesc constant, defrișările și schimbările climatice compromit grav diversitatea vegetației, dar și numărul animalelor care scade la un ritm fără precedent în fiecare an.

Potrivit estimărilor oamenilor de știință, între 1 milion și 8 milioane de specii de plante și animale din lume se confruntă cu dispariția. Riscul de dispariție pentru multe specii este acum de cel puțin zeci de ori mai mare decât media din ultimele 10 milioane de ani.

Publicația științifică americană Frontiers in Conservation Science este o revistă multidisciplinară, cu acces deschis, care publică cercetări de rigurozitate maximă peer-review cu privire la toate subiectele care pot fi aplicate în managementul conservării mediului. Revista se află în avangarda comunicării descoperirilor științifice de impact către academicieni, lideri din industrie și societatea civilă. Scopul publicației este de a avansa cunoștințele științifice necesare pentru îndeplinirea sau depășirea obiectivelor globale de biodiversitate și conservare.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.