SPECIAL

Oana Pellea știe cum “Să Învingem Depresia”


Oana Pellea știe cum “Să Învingem Depresia”

PUTEREA24 | 2020-10-20 18:15

Oana Pellea a participat marți la lansarea campaniei „Să Învingem Depresia”, care își propune creșterea nivelului de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală. Marea noastră actriță a povestit un fragment dureros din viața sa, în care s-a confruntat și ea cu o cruntă depresie, dar pe care l-a depășit cu ajutorul specialiștilor în domeniu.

„Știu cam toate etapele depresiei. Am trecut prin asta în momentul în care mama mea a plecat dintre noi. Țin minte că ceea ce m-a făcut să cer ajutorul a fost tot mama mea, care era în prag de plecare pe lumea cealaltă și mi-a zis să pun mâna pe telefon și să cer ajutor. Țin minte ce hău negru era. Ca imagine, închideam ochii și dacă mă gândeam la viitor, nu vedeam decât un ecran negru. Nu mai voiam să ies din casă. Nu mai voiam să practic meseria. A fost un coșmar. Mi se pare extraordinară această inițiativă, această campanie. Am prieteni care trec prin depresie. Suntem, din păcate, din ce în ce mai mulți. Știu cât de greu este să îi conving pe cei care au depresie că oricine poate trece prin asta și că pasul cel mai important este să cerem ajutor. Există o teamă, o rușine de a mărturisi că trecem prin depresie. Eu am revenit numai cu ajutor. E o boală serioasă, dar e o boală care poate fi vindecată. Trebuie doar să o recunoști, să pui degetul pe problemă și să ai curajul să ceri ajutor”, a declarat Oana Pellea.

Statisticile nu arată deloc bine:

1 din 4 persoane este afectată pe parcursul vieții de tulburări de sănătate mintală, depresia fiind principala cauză de dizabilitate la nivel Mondial.

În Europa sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României.

1 din 10 persoane a lipsit de la serviciu din cauza depresiei, pierzând în medie 36 de zile lucrătoare pe episod depresiv.

Costurile economice ale depresiei s-au ridicat la 136,3 miliarde euro în Spațiul Economic European în 2007, adică echivalentul a aproximativ 265 euro pentru fiecare locuitor din prezent.

Foto: etickets.ro



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.