SPECIAL

Ploaia de STELE de la începutul anului. Când putem vedea Quadrantidele


Ploaia de STELE de la începutul anului. Când putem vedea Quadrantidele

E.Ş. | 2023-01-03 18:53

Quadrantidele sau Cvadrantidele este prima ploaie de stele din anul 2023. De asemenea este unul dintre cei mai puternici curenți de meteori din an. Perioada de maxim va fi în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 2023 și va dura câteva ore.

Quadrantidele sunt un roi de meteori activi între sfârșitul lunii decembrie și a doua săptămână din ianuarie.

Majoritatea ploilor de meteori au o perioadă de maxim care durează două zile. Asta înseamnă că sunt mai multe șanse pentru a vedea meteori.

Potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, Quadrantidele este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, după curentul Geminidele.

În timpul maximului se vor putea observa între 100 și 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curent sunt strălucitori și foarte rapizi.

Cu toate că radiantul Quadrantidelor se află în constelația Bootes lângă Carul Mare, numele curentului provine de la vechea constelație Quadrans Muralis, potrivit .

Quadrantidele au fost văzute pentru prima dată în 1825.

Spre deosebire de majoritatea ploilor de meteori care provin din comete, Quadrantidele provin de la un asteroid: asteroidul 2003 EH1. Asteroidului 2003 EH1 îi ia 5,52 ani să orbiteze o dată în jurul Soarelui.

La fel ca Leonidele roiul de meteori Quadrantidele se pot vedea cu ochiul liber. Nu este nevoie de aparate speciale sau de filtre de lumină.

Pentru a ne bucura de un spectacol ceresc, specialiștii de la NASA ne recomandă să ne îmbrăcăm cu haine groase, să ne luăm o pătură și să mergem în zonele din afara orașului și privim cerul sper nordest.

În mai puțin de 30 de minute, ochiul se va acomoda cu întunericul și vom putea începe să vedem meteoriți.

Sursa:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.